TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş: İmralı görüşmesi gizli kalmayacak

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Komisyon'dan üç kişilik heyetin İmralı'ya ziyaretine ilişkin "Mühim olan, orada ne konuşulduğunun ana hatlarının Komisyon'la paylaşılmasıdır. Kamuoyundan gizli kapaklı hiçbir şey şimdiye kadar yapılmadı, bu görüşme de gizli kalmayacaktır" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun bugün yapacağı kritik toplantı öncesi gerçekleştirdiği Tacikistan ve Özbekistan'ı kapsayan yurt dışı ziyareti sırasında, medya temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye, Suriye ve Irak'ta bütün şartlar olumlu seyrederken Terörsüz Türkiye sürecinin artık başarılı biçimde sonuçlandırılması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, İmralı'nın da Komisyon Heyeti'nin ziyaretinde "Federasyon, ayrı bir devlet, bir konfederasyon gibi talepler olmadan, Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili bir tartışma açılmadan, Kürtçenin resmi dil olmasıyla ilgili en ufak bir talep gündeme getirilmeden Kürt yurttașlarımızın taleplerinin de daha ileri demokratik standartlar ile karşılanması" yönündeki genel çerçeveden vazgeçmediğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kurtulmuş özetle şöyle konuştu:

GİZLİ KAPAKLI YAPILMADI: (Öcalan ile görüşme tutanakları) İmralı'ya giden milletvekilleri kendi gözlemlerini, notlarını komisyona anlatacaklardır. Mühim olan, orada ne konuşulduğunun ana hatlarının komisyonla paylaşılmasıdır. Kamuoyundan gizli kapaklı hiçbir şey şimdiye kadar yapılmadı, bu görüşme de gizli kalmayacaktır. MİT oradaki görüşmelerle ilgili tutanakları zaten tutuyor. O kayıtlar MİT'in elindedir.

YANSITILANDAN DAHA İLERİDE: Komisyon'daki milletvekillerinin gözlemleri; fevkalade olumlu, yapıcı bir görüşmenin gerçekleştiği, 'İmralı'nın fikirleri' olarak yansıtılan şeylerden de daha ileride, daha yapıcı ve barış isteyen, bu işin bitmesini isteyen bir yaklaşıma sahip olduğudur.

Ortak teklif arzusu

RAPORLA KOMİSYONUN GÖREVİ BİTER: Komisyon raporu için partilerden gelen metinler üzerinden genel bir mutabakat ortaya çıkarılabilir. Sınav gününe kadar rahat, ondan sonra da sıkıştırırız gibi bir duruma düşmeden hızlı şekilde süreci bitiririz inşallah. (Raporun hazırlanmasının ardından Komisyon'un görevi biter mi) Evet, biter. Raporda, şu konularda şöyle bir yasal düzenleme, şu konularda şöyle bir idari düzenleme, şu konularda görülen eksiklikler şunlardır gibi başlıklara yer veririz. Bunlar daha sonra parlamentodaki siyasi partilerin çalışacağı konulardır. Gönlümüz arzu eder ki bütün partiler ortak bir teklifte buluşsun.

SÜRECİN SAHİBİ CUMHURBAŞKANIMIZ: Sürecin bu noktaya kadar gelmesindeki ana kararlılık ve meseleyi bir devlet politikası haline dönüştürme iradesi Sayın Cumhurbaşkanı'mıza aittir. Bu sürecin yolunu açmamış olsaydı buraya kadar zaten gelinmesi düşünülemezdi. Başından itibaren sahip olduğumuz bilgilerin tamamını veriyorum. Dolayısıyla bu sürecin sahibi Sayın Cumhurbaşkanı'mızdır.

İSRAİL'İN HAİN PROJELERİ: İsrail'in bölge ülkelerini, özellikle Suriye'yi bölme konusunda göstermiş olduğu niyet ortadayken, bu hain projenin gerçekleşmesini önleyecek her türlü adımı atmamız lazım. Bölgedeki Kürt kardeşlerimizin İsrail'in insafına bırakılmaması lazım. Terörsüz Türkiye gerçekleşirse, Allah'ın izniyle terörsüz bir bölgenin de kapısını açacaktır. Uyanık olmak zorundayız. Önümüzdeki en büyük tehlikelerden birisi, Filistin topraklarının Filistinsizleştirilmesi projesidir.

Karadeniz'deki gerilim

EL YÜKSELTME ADIMLARI: İki taraf için de Ukrayna Savaşı'nın limitlerinin dolduğu kanaatindeyim. Bunlar muhtemel, barış masasında el yükseltmek için atılan adımlardır. Savaş devam etse bunun bir adım ötesi Rusya'nın topyekun Batı'yla savaşmasıdır. Ne Batı'nın böyle bir niyeti, gücü, imkânı var ne de Rusya'nın. Dolayısıyla bir yerde uzlaşacak, belli bir noktaya gelecekler. Kendi mantığı içerisinde sonuna geldiğini ümit ediyorum.