Bir sonraki seçim için geri sayım başladı. Hem dönemin yarısına gelindiği için hem de partiler yavaş yavaş seçim kadrolarını oluşturmaya, stratejilerini kurmaya başladığı için böyle. Dolayısıyla, artık seçimlerin olağan sorusu da sorulabilir: Kim kiminle ittifak kuracak ya da mevcut ittifakların yeni ortakları olacak mı
Cumhurbaşkanlığı seçimindeki yüzde 50+1 kriteri değişmediği müddetçe ittifaklar partiler için bir zorunluluk. Hep söylediğimiz gibi yüzde 1'in bile göz ardı edilemeyeceği bir hesap o. O yüzden, partiler arasındaki temas trafiğe daha fazla dikkat kesilmenin ve notları biriktirmeye başlamanın vakti de geldi.
Nitekim, geçen hafta bunu mümkün kılan birkaç şey oldu. Birincisi; Milliyetçi Kongre Derneği'nin toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile Zafer Partisi (ZP) Genel Başkanı Ümit Özdağ hayli sıcak fotoğraflar verdi. Dervişoğlu bir de gazetecilerin "yoklamasını", "Biz zaten hiç ayrılmadık, biriz beraberiz" diye cevapladı. Özdağ, Meral Akşener döneminde eski partilileri için ağır ithamlarda bulunmuş olsa da siyasette dün çok çabuk bugün olabilir. Her iki parti de, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışıyla başlayan sürecin tam karşısında konumlanmış durumda.
İkincisi; Dervişoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ziyaret etti. Bu da, Ankara'da hep aklın bir kenarında tutulan o olasılığı yeniden aktif hale getirdi. Yavaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için İYİ Parti'nin başını çektiği, milliyetçi partiler bir Milliyetçi Cephe (MC) kurulabilir mi Bu cephede olabileceği varsayılan partiler ise İYİ Parti, Zafer Partisi ve yine İYİ Parti'den ayrılarak kendi yoluna giden Yavuz Ağıralioğlu'nun Anahtar Parti'si. Kimileri buraya Yeniden Refah Partisi'ni de ekliyor.
Ancak bazı İYİ Parti milletvekilleri şimdiden bir MC ittifakı konuşulmasını erken buluyor. Burada bir tuzak olduğu da düşünülüyor. Tuzaktan kasıt, bu partilerin milliyetçilik vurgusuyla dar bir alana sıkıştırılmak istendiği 'sadece milliyetçi seçmene hitap eden partiler' kodlaması yapılmaya çalışıldığı. İlk kurulduğunda ulusalcı CHP seçmenini de yakalamış İYİ Parti, sadece milliyetçi sağ partiler ile anılmak değil merkezde konumlanmak istiyor. Bu görüş İYİ Parti'ye özgü de değil. Anahtar Parti de, benzer bir yaklaşıma sahip. Ayrıca İYİ Parti ve Anahtar Parti belli ki ZP'yi 'aşırıcı' buluyor. Buna bir de 2023'te muhalif seçmende bir çeşit travmaya neden olan ATA İttifakı tecrübesini ekleyenler var.