İYİ Parti şartlı istisna yapabilir

Bugün İYİ Parti'nin CHP'ye vereceği cevap netleşecek. Baştan söyleyeyim İYİ Parti'nin kararından topyekûn geri dönüş beklemiyorum. Ama dar kapsamlı ve bazı şartlar içeren istisna olabilir. 13 Eylül'de gerçekleşen ve 81 ilde aday çıkarma kararının alındığı Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısında sadece dört üye farklı görüş belirtmişti. Aslında onlar da karara özünde katılmışlardı. İtirazları zamanlamayaydı. Müstakil siyasetin yerel seçim değil, 2028 genel seçimleri hedefi olması gerektiği görüşündeydiler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Dolayısıyla karşımızda bir kez daha yekvücut görünen bir yapı var. 3 Mart'ta da benzeri vardı ama ömrü 3 günlük olmuştu. Ondan bu yana İYİ Parti sözünün ağırlığını hissettirme güçlüğü çekiyor. 3 gün değil ama 3 ay sonra geniş çerçeveli bir fikir değişikliği, kararı alındığından bu yana 'blöf' görenleri haklı çıkartır. Onlar haklı çıkmakla da kalmaz, partinin ortaya koyduğu hiçbir iddiaya inanılmaz.

İstisna uygulanarak 'iş birliği' yapılabilecek yerlerin başında ise birkaç açıdan Ankara'nın gelmesi beklenir. Birincisi, halen Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Mansur Yavaş, hem İYİ Parti Genel Başkanı'nın adını cumhurbaşkanı yardımcılığı için önerdiği, hem de 45 ilin 40'ını kampanyada birlikte gezdiği isim. Ülkücü kökenli Yavaş'ın bir önceki seçimde kazanması için çalışıp, sonra onu önce cumhurbaşkanı adaylığı, olmayınca yardımcılığı için önerip, birlikte kampanya yürütüp, sonra da ona karşı aday çıkarmak, İYİ Parti açısından tutarsız bir durum.

Partinin Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu Ankara'da iş birliği yapılması gerektiği görüşünde olduğu ve partisiyle ters düştüğü için istifa etti. İYİ Parti Köylüoğlu'nun yerine hızla atama yaptı. Akşener'in CHP'ye yanıt vermeden önceki hamlesi ise Ankara İlçe Başkanlarını CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ziyaretinden önce toplayıp görüşlerini tekrar sorması oldu. Ankara teşkilatının çoğunluğunun iş birliğinden yana olduğu belirtiliyor. Yavaş'a destek vermenin İYİ Parti'ye Selçuklu Hilal'i olarak anılan Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Çorum, Yozgat, Kayseri, Aksaray illerinde getirisi olabileceğini dile getirenler de var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gelelim İYİ Parti'nin şartlarının neler olabileceğine...Verilen desteğin karşılığını beklemekten daha doğalı yok. Bu şarttan sayılmaz. Birtakım şartlar olacaksa, İYİ Parti açısından bunların başta geleninin CHP'nin HEDEP ile arasına mesafe koyması olacağına şüphe yok. Hele de Özgür Özel döneminde bunun altı biraz daha çizileceğe benzer. Özel'in kurultay konuşmasında Selahattin Demirtaş'a selam göndermesi İYİ Partilileri rahatsız etmişti. Özel'in Kürt soprano Pervin Chakar'ın konserine HEDEP Milletvekili Pervin Buldan ile birlikte gitmesi, elini öpmesi, yönetilen eleştirilere verdiği cevaplar da 'not edilmiş' diyelim. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tolga Akalın'ın "Bir elinizde güneşi bir elinizde ayı tutamazsınız, yani hem İYİ Parti ile hem HEDEP ile uzlaşamazsınız" sözleri de bu yaklaşımı teyit eder nitelikte. İYİ Partili bir isim, AK Parti'nin de CHP'nin de özellikle İstanbul için HEDEP ile ortak zemin arayışında olduğunu gördüklerini söyledi. Öte yanda kendisiyle iş birliğini 'görünürlük' şartına bağlayan bir HEDEP var. Sadece İstanbul değil, Adana, Mersin, İzmir'de, Doğu ve Güneydoğu'da HEDEP seçmenini dikkate almamak neredeyse mümkün değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı