İmamoğlu'nun İstanbul matematiği

Yazının başlığını 'CHP'nin İstanbul matematiği' yerine 'İmamoğlu'nun İstanbul matematiği' belirlememin nedeni basit. Çünkü İstanbul için tüm planı yapan ve işletecek olanın Ekrem İmamoğlu olduğu ortada. İmamoğlu'na çok yakın bir ismin sarf ettiği "geçen sefer istediklerini tam olarak hayata geçirememişti, bu sefer öyle olmayacak" sözü de görünen köyün kılavuzu. Geçen sefer, kucağında bulduğu adaylık, İstanbul İl Örgütü ile sorunlu birliktelik yanında, Genel Merkez ya da Genel Başkan kliği de söz konusuydu. 2019 başarısını Kılıçdaroğlu'nun 'birleştiriciliğine' ve eski il başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun örgütçülüğüne bağlayanlar olduğunu da hatırlayalım. Oysa bu sefer il yönetiminden, ilçe belediye başkan adaylarına kadar kendisiyle eylemde ve söylemde aynı senkronizasyona sahip isimlerle yol yürüme niyetinde ve tüm taşları kendisi döşüyor. Elbette, sorumluluk da onun.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hedef yüzde 20

Adını vermeyeceğim ancak İmamoğlu'nun kampanyasında etkin rol üstlenecek olan kaynak, öncelikle yarışın iki adaylı olacağına şüphe olmadığını vurguladı. Cumhur İttifakı adayı olarak karşılarında bulabilecekleri birçok isme ilişkin anketler yaptırdıklarını söyledi. Saydığı isimler ve oranlar da oldu. Ancak, "Anketler ne gösteriyor olursa olsun 404020 kabulüyle yola çıkılacak ve hedef yüzde 20 olacak" dedi. Yani İmamoğlu, kendisinin yüzde 40'ı, rakibinin de yüzde 40'ı olduğunu farz ederek yarışa başlayacak. Peki yüzde 20 ne Sonucu belirleyeceklerin oranı. Aynı zamanda İmamoğlu'nun temel hedef kitlesi. Bu ardışık toplamdan çıkan bir sonuç daha var; o da yarışın iki aday arasında geçeceği ön kabulü...

Kaynağın söylediğinden AK Parti'nin, MHP'nin ya da CHP'nin güçlü olduğu yerlerde çaba harcanmayacağı, yarış süresince ağırlığın yüzde 20'ye verileceği anlaşılıyor. Kaynak, her ilçede 'gri alanlar' olduğunu ve o alanlara yoğunlaşılacağını söyledi. Planın bir parçası olarak, ilçe başkan adayları kadar meclis üyelikleri için de profil çalışmaları yapıldığını belirten yetkili, araya ellerindeki şu veriyi sıkıştırdı: Seçmen 65 yaş üzeri aday istemiyor. 65 yaş üzeri adaya evet diyen yüzde 2. Hatta 65 yaş üzeri bile, 65 yaş üzeri aday istemiyor... Bu cümleden olmak üzere anlıyoruz ki, İmamoğlu'nun ilçe belediye başkan adaylarında ve meclis üyelerinde de tercihi, genç ve gri alandakilerin temsilcilerinden yana olacak. Sohbetin bir noktasında konuştuğum ismin, CHP'nin yeni il başkanı Özgür Çelik için açtığı parantezi ve 'onun seçilmesinin bir tesadüf olmadığına' vurgusunu da aktarmalıyım. Şöyle dedi yetkili; "Ekrem Bey tüm kesimlere hitap ediyor ama Özgür Bey de Sivaslı bir Kürt, Alevi ve genç"... Parantezin İmamoğlu'nun zıddını vurgulamak suretiyle, kazanılmak istenen kesimlere işaret etme ihtiyacından da kaynaklanarak açıldığından şüphe duymadım.