Terörsüz Türkiye sürecinde terör örgütü PKK'nın fesih kararının ardından bir başka kritik eşiğin bu hafta atlatılması öngörülüyor. DEM'den gelen açıklamalar, Irak kaynaklı haberleri doğruluyor. PKK'lı bir grup bu hafta sembolik bir törenle silahlarını bırakacak. Belki yakacak, belki de toprağa gömecek. Bu süreci bugüne kadar yürütülen diğerlerinden ayıran en önemli gelişme bu. Bu aşamaya daha önce hiç gelinmemiş ve fiili olarak silah bırakılmamıştı. Dolayısıyla sembolik de olsa önemli bir aşama.
DEM İmralı Heyeti'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilk görüşmesinde MİT Başkanı Kalın da yer almıştı. Heyetin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile planlanan ikinci görüşmesi de çarşambadan bugüne alındı.
Bu noktada akıllara gelen sorulardan biri şu; peki ya gerisi Devletin ilgili birimlerinde de hükümette de devamının geleceği konusunda bir tereddüt yok. Ancak devamının hızını ve temposunu gelişmeler belirleyecek.
IRAK SAHASINDA ÜÇLÜ KOORDİNASYON
Birincisi silah bırakma süreci farklı sahalar için farklı yaklaşımları ve koordinasyonları gerektiriyor. Bugün için geçerli olan Irak sahası. Geçen hafta MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) temasları aslında öncü göstergeydi. Bu hafta tanıklık edilecek bir dizi gelişmenin görünür başlangıcını oluşturdu. Kalın, bölgesel yönetimin tüm taraflarıyla bir araya geldi. Onu bu hafta Bağdat'ta yapacağı ikinci aşama görüşmeler izleyecek.
Kalın, Bağdat'ta da ondan fazla görüşme yaparak, Irak sahası için gereken Erbil-Bağdat-Ankara koordinasyonunu sağlayacak. İlk grubun ardından farklı zamanlarda silah bırakacak diğer gruplar için gerekli düzenlemeler, alınması gereken tedbirler görüşmelerin temel konusunu oluşturacak. Çünkü bir kaç ay boyunca devam edecek bir aşama söz konusu.
DEVLET PROJESİ VURGUSU
MİT Başkanı'nın görüşmeleri sınır ötesi ile kalmayacak. Kalın'ın Erbil dönüşünde, Türkiye-Irak sınır hattında 26 kilometre derinlikteki Pençe-Kilit Harekat Bölgesi'ndeki Gara'ya doğru elinde dürbünle verdiği fotoğraf mesaj yüklüydü. Bir benzeri bu hafta Meclis'ten verilecek.
Kalın'ın çarşamba günü TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u Meclis'te ziyaret etmesi öngörülüyor. Kalın, Meclis'te vereceği fotoğraf bir başka mesajı taşıyacak. Çünkü sürecin bir anlamda takibini, denetimini yapacak, olumlu şekilde yürümesi için gerekli düzenlemeleri tartışacak, adı henüz netleşmemiş komisyonun kurulmasının arifesinde kamuoyuna açık olarak ziyaretin gerçekleştirilmesi başlı başına önemli. Kamuoyuna "devletin bir projesi" olduğunun bir kez daha vurgulanması açısından da ayrıca önemli. MİT Başkanı Kalın, daha önce DEM İmralı Heyeti'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde de fotoğrafta yer almış ve bu mesaj verilmişti.
KOMİSYON MESAİSİ
Meclis'te kurulacak komisyonun da sürecin selameti açısından oynayacağı rol kritik olacak. Çalışma yöntemi, usül ve esasları konusunda partilerin görüşleri alınıyor. Komisyonun vakit kaybetmeden kurulması ve Meclis kapansa da çalışmaya devam etmesi öngörülüyor. Yaz boyunca yapılan tartışmalar doğrultusunda bazı yasal düzenlemelerin temelinin bu komisyonda atılması bekleniyor.