'Hava savunması 2-3 yılda tamamen yerli olacak'

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 2023 yılı değerlendirme toplantısında basın yayın kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile biraraya geldi. Yerli milli hava savunma sistemleri, terörle mücadele, sınır ötesi operasyonlar ve bedelli askerlik gibi konularda önemli açıklamalarda bulunan Bakan Güler özetle şunları söyledi:

PARAMOTORA KARŞI ÖNLEM: Terör örgütü mensupları, paramotor kullanarak geçiş faaliyetlerine ağırlık verme gayretindeydiler. Gerekli emniyet tedbirlerini aldık.

CAYDIRICILIĞIN GÖSTERGESİ: Türkiye'nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi SİPER Ürün-1'in Seri Üretimi kapsamında anlaşmaları imzaladık. Günümüzde bir ülkenin hava savunma sistemlerindeki başarısı caydırıcılığının en önemli göstergesidir. TSK olarak birinci önceliğimiz caydırıcılığımızı en üst seviyeye çıkarmaktır. Hem alçak irtifa hem orta irtifa hem de yüksek irtifada sistemlerimizin hepsinin prototipleri tamamlandı. İnşallah önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde hava savunma konusunda hiçbir ihtiyacımız olmaksızın tamamen yerli ve millî sistemlerimizle hava sahamızı savunuyor olacağız.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TUSAŞ'IN BENZERİ YOK: TSK'nın şu anda envanterinde bulunan uçakları yeterlidir. Ancak biz geleceği düşünmek, planlamak durumundayız. ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 Viper alımı ile 79 adet modernizasyon kiti talep ettiğimiz süreci takip ediyoruz. Mevcut F-16'larımızı modernize etmek istiyoruz. Türkiye'nin etrafındaki hiçbir ülkede TUSAŞ gibi bir kuruluş yok.

EUROFIGHTER ALIM TALEBİ: İngiltere ve İspanya olumlu bakıyor. Bir ülke (Almanya) müttefikliğe aykırı şekilde buna karşı çıkıyor. Biz müttefiklerin birbirlerine yaptırım uygulamasını müttefiklik ruhuna aykırı buluyoruz. Asıl hedefimiz 5'inci nesil millî muharip uçağımız KAAN'ı TSK envanterine almak. O döneme kadar Eurofighter alma konusunda bir gelişme olmaz, süreç uzarsa zaten böyle bir ihtiyaç da kalmamış olacak.

YUNANİSTAN'IN F-35'LERİ: Gerçek anlamda Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkilerini kurmak istiyoruz. Sadece F-35'lere sahip olmakla 85 milyonluk Türkiye'ye herhangi bir tehdit oluşmaz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR: "Suriye'de ne işimiz var" diye soruyorlar. 600'ün üzerinde vatandaşımızı kaybetmişiz böyle bir şey sorulabilir mi Anayasa ve seçimler yapıldıktan ve hudutlarımızın güvenliği sağlandıktan sonra gerekeni yapacağız. Sınırlarımızın güvenliği sağlanmadan, rejimin verdiği sözler yerine gelmeden kimse bizden bunu beklemesin. (Yeni harekata ihtiyaç var mı) Türkiye bir tehlikeyi görürse ve operasyon yapmamız gerekiyorsa hiç tereddütsüz yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

ESKİ LİMAN YENİLENECEK: ("Mağusa'da üs kuracağız" açıklaması): Kıbrıs'ta bir üstten ziyade gemilerimizi bağlamak için eski bir limanı yenilemek istiyoruz.

BEDELLİ ASKERLİK: 2019'da bir kanun çıktı, buna herkes uyacak. Bundan geri adım atmamız söz konusu değil. Biz hiçbir zaman tamamen profesyonel orduyu istemiyoruz ve düşünmüyoruz. Vatandaşımız da istemiyor. Şuanda hedefimiz, yüzde 50 yükümlü, yüzde 50 de profesyonel asker.

BİR KAÇ YER KALDI: Irak kuzeyindeki Pençe-Kilit bölgesinde az bir işimiz kaldı. Teröristlerin "kale" diye kazdıkları yerler onların mezarı oluyor. Bir kaç yer daha var ve oraları da onların mezarına çevireceğiz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

S 400'LERİN KULLANIMI: Bize taaruz eden birisi var da savunma silahını kullanmadık mı Bugün bir ülke "2 saat sonra taaruz ediyorum" diyerek başka bir ülkeye saldırmıyor. Yani kimsenin haberi olmadan bir ülkenin başka bir ülkeye hava saldırısı yapması çok zor.