Erdoğan kıvam bekliyor...

31 Mart 2024 yerel seçiminin havasına yavaş yavaş girilmeye başlandı. Aday adayları podyumdaki yerlerini alıyor, parti teşkilatları birbirini gözlüyor, bazı partiler diğerlerine basın üzerinden yoklama çekiyor. Böyle diyorum çünkü ortada partiler arasında başlamış bir gidiş geliş trafiği yok ama laf çok. Neden Kamuoyu oluşturmak için. Bir tartışma başlasın da gerisi gelir gibi. Önemli olan ortam hazırlansın.

Misal Zafer Partisi'nin (ZP) İYİ Parti'ye, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) AK Parti'ye yaptığı gibi...Önce YRP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz, AK Parti'nin İstanbul ve Ankara'yı kaybettiğini, AK Parti'nin YRP'yi desteklemesi gerektiğini söyledi. Altınöz, "Biz niye AK Parti'yi destekleyelim, kaybetmiş zaten" dedi. Sonra gazeteci Şaban Sevinç, partinin başka şartları olduğundan bahsetti. Sevinç'in iddiasına göre, bu kez YRP, AK Parti'nin adayının Tevfik Göksu olmasını, Sultanbeyli ya da Esenler'in YRP'ye bırakılmasını, Göksu'nun kazanması halinde de İBB'de bazı pozisyonların YRP'ye verilmesini istiyor. Sevinç, YRP'nin talepleri kabul edilmezse İBB ve tüm ilçelerde seçime kendi başına gireceğini söyledi. YRP çıkıp bu iddiayı yalanlamadığına göre, demek ki sahipleniyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

AK Parti ile YRP oturup belli yerlerde birbirlerinin adaylarını desteklemeyi konuşurlar mı, konuşurlar. Karşılıklı jestler olabilir mi, olabilir. Ama bence 'dayatma' konuşulmaz. Bu bir. YRP ile AK Parti, 14 Mayıs'a giderken bir git gel yaşadı. Sonunda YRP Cumhur İttifakı'na katıldı. AK Partiye göre o git gel sırasında süreci 'enfekte edici' bazı girişimler oldu. Ayrıca, YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın 14 Mayıs akşamı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilmesi dolayısıyla Beştepe'deki kutlamaya giderken ve sonrasında yapılan bazı sosyal medya paylaşımları da AK Partililerin hafızasında hâlâ taze. Bu iki. YRP'den gelen son manevraların ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 501 çıkışını MHP ile ilişkisi üzerinden yorumlayanlar olsa da mesajın İttifak'taki diğer küçük partilere yönelik olduğu düşünmemek için neden yok. Bu da üç. Erdoğan, gittikçe daha talepkâr olan ve desteği karşılığında orada bir ilçe, burada bir belde, birkaç meclis üyeliği, olmadı belediyede mevki girişimlerine karşı, muhalefetten örnek vermek suretiyle, kendi tarafındakilere de set çekmek istemiş olabilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Fitil henüz ateşlenmedi

Bütün bunlar olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortamı yavaş yavaş ısıttığını ama çok da acele etmediğini düşünüyorum. Sanki olabildiğince ağırdan alıyor. "Yeniden İstanbul demedi mi" demeyin. Dedi. İstanbul İl Teşkilatı'nın sloganını Grup Toplantısında kullanarak bu seçimdeki en önemli hedefine işaret etti. Evet, bir yandan MHP ile ittifak konusundaki çalışmalar da devam ediyor, ince bir işçilik yürütülüyor. "Belki ondandır" diyenler olabilir ama benim kastettiğim o da değil. Nitekim bu görüşümü farklı zamanlarda paylaştığım üst düzey iki ayrı parti yöneticisinin de aynı tepkiyi vermesi ilginçti. İkisi de Erdoğan'ın "kıvam beklediğini" söyledi. Demek ki, Erdoğan'ın asıl fitili ateşleyeceği kıvam henüz gelmedi. Muhalefet cenahının birbirlerine göndermeleriyle devam eden karmaşanın da Erdoğan'ın beklediği kıvama tuz biber olduğuna şüphe yok.