Babacan'dan anayasa çağrısına cevap: Komisyon eliyle yapalım derlerse katkı veririz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin açılışında grubu olan olmayan tüm partilere yönelik yeni anayasa çağrısının ardından gözler partilerin cevaplarına çevrildi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Samimiyet sorunu var; ancak bir yandan da ne olacağını görelim istiyoruz" dedi. Her seçimin "bir kredi açma dönemi" olduğunu kaydeden Babacan, "Böyle bir dönemde bizim çok sert kırmızı çizgilerden bahsetmemiz doğru değil" ifadesini kullandı. Babacan, seçimden sonra parti içinden gelen en önemli eleştirinin başka partinin listesinden seçime girmek olduğunu, yerel seçimi kendilerini anlatmak için fırsat olarak gördüklerini söyleyerek, "3-5 belediye alacağız diye kimsenin yanlışına ortak olmayız. 'Kendimiz seçime gireceğiz' diyip, İstanbul'da, Ankara'da adayımız olmayacak mı Hiç konuşulmuyor, ama şu anda diğer siyasi partilerde de böyle bir iş birliğini kaldıracak bir iç psikoloji yok" dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Partisinin yeni anayasa için iki yıl önce çalışmaya başladığını belirterek, "Bizim elimizdeki çalışmalar Altılı Masa'nın 84 maddesinden çok daha kapsamlı" diyen Babacan özetle şunları söyledi:

YENİ ANAYASA: Hükümet beş yıldır "Yeni Anayasa" diyor. 2012'de dört partiden oluşan bir komisyon kuruldu, o komisyonun raporları da değerlidir. Bu konuda henüz bir adım atılmadığı için ne kadar samimiler bilemiyoruz. Diyelim ki Meclis'te bir şey hazırladılar ve getirdiler, oturup bakmamız lazım. "İktidardan geldi, biz bakmayız" anlayışı bize göre sorumlu bir muhalefet anlayışı değil. "Bunu Mecliste bir komisyon eliyle yapalım" derlerse biz buna katkı veririz. Bu bizim demokratik sorumluluğumuz, o yüzden peşin hükümlü bir şey söylemek istemiyorum. Bir samimiyet sorunu var ancak bir yandan da ne olacağını görelim istiyoruz. Gerçekten samimi mi yoksa bu bir siyasi oyun mu Ülkenin gündemini işgal ederek enflasyon, hayat pahalılığı, fakirleşme gibi diğer sorunların üstü mü örtülüyor Bunu görmemiz lazım.

İTİRAZ EDERİZ: (Cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılması gündeme gelirse) AK Parti'nin kuruluşundaki üç dönem kuralında imzası olan biri olarak, burada bir değişiklik yapılmasına itiraz ederiz. Parlamenter sistemle ilgili bir şey gelir mi, ne gelir bilemiyoruz. (Sn. Erdoğan) İyileştirme konusunu işi çıkmaza sokmak için söylemiş olabilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

'BİR DURUN HELE': Her seçim bir kredi açma dönemidir. Böyle bir dönemde bizim çok sert kırmızı çizgilerden bahsetmemiz doğru değil. Böyle bir yaklaşım klasik muhalefet olur. Anadolu'da "yahu bir dur hele" derler. Vatandaşın bize "yahu bir durun hele" dediği bir dönemdeyiz. Dolayısıyla bu dönemde bizim muhalefet şeklimize dikkat etmemiz, nispeten olumlu gördüğümüz konuları da dile getirmemiz lazım.