Akkuyu, Rus Askeri Üssü mü olacak

Bugün Rusya'nın kendi toprakları dışındaki ilk nükleer enerji santralı Mersin Akkuyu'yla ilgili bazı bilgileri gündeminize getirmek istiyorum.

Malumunuz, santral tamamen Rusya sermayesiyle inşa ediliyor.

Yani santralın sahibi Rusya.

Türkiye de 69 yıl boyunca Rusya'dan elektrik satın alacak. İlk 15 yıl belirlenen fiyatla (13 dolar centkwh), sonraki yıllarda ise piyasa fiyatıyla ödeme yapacağız.

Bu arada ilginç bir bilgi:

Rus şirketi, Akkuyu Nükleer Santrali'nin ikizini Mısır'da inşa ediyor.

Mısır'daki santralin sahibi Mısır olacak ve Rusya santral için Mısır'a kolay geri ödemeli kredi sağlayacak.

İki farklı finansman yöntemi Mısır'daki santralin Akkuyu'daki santralden milyarlarca lira daha ucuza mal olmasını sağlayacak.

Benim bugün Akkuyu yazma nedenim, bizim topraklarımızdaki santralin Mısır'a göre daha pahalıya mal olması ve ülkece kazık yiyecek olmamız değil, başlıkta dikkat çekmeye çalıştığım konu.

Mevzu ekim ayında TBMM'de kısmen tartışılmıştı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Rusların Akkuyu'ya güvenlik radarı kurmasını gündeme getirmiş, TBMM'nin araştırmasını istemişti.

Ancak CHP'nin talebi her zamanki gibi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Akkuyu'dan önemli bir kaynağım dün ilginç bilgiler paylaştı.

Akkuyu'da sadece radar yapılmıyormuş.

Santralın iki yanına büyük askeri gemilerin yanaşabileceği limanlar inşa ediliyormuş.

Bununla da yetinmeyip, Akkuyu yakınlarındaki bazı küçük koylara da küçük askeri gemilerin yanaşabileceği iskeleler kuruluyormuş.

Ali Mahir Başarır'ın TBMM'de gündeme getirdiği ve kaynağımdan dinleyip büyük ölçüde teyit ettiğim bilgileri bir araya getirdiğimde şöyle bir sonuç ortaya çıkardım:

Ruslar, Akkuyu projesiyle bir taşla iki kuş vuruyor.

Hem Türkiye topraklarında tamamen Rusya'ya ait bir nükleer santral kurmuş oluyorlar hem Akkuyu'yu koruma bahanesiyle Mersin'e ciddi bir askeri yığınak yapıyorlar.

Zira radar demek hava savunma sistemi demek. Hava savunma sistemi demek füze demek. Limanlara gelecek askeri gemileri düşünemiyorum dahi...