Trump geri dönüyor

ABD'de "Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti'nin başkan adaylarını belirleyecek delegelerin netleşmesi"anlamına geldiği içinhayati önemde olan "Süper Salı"geride kaldı. Çıkan sonuçlar da ortaya koydu ki, eski ABD Başkanı Donald Trump geri dönüyor. Buaşamada herkesin aklındaiki soru var:

1- Trump seçimi kazanabilecek mi

2- Seçimi kazanırsa dünyayı ne bekliyor

ABD'deki kamuoyu yoklamalarına bakılırsa, Joe Biden'a rakip olan eski Başkanı Trump, 2020'nin rövanşını alabilecek gibigörünüyor. İkinci sorunun cevabına gelince, orası biraz karışık. Bugün küresel siyasette pek çok gelişmenin akıbeti, ABD'deki yeni yönetime endekslenmiş durumda. Örneğin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile savaşında bir sonraki hamlesinin hesabını kuvvetle muhtemel Trump'ınBeyaz Saray'a dönüşihtimaline göre yapıyor. Siyasi ömrünü uzatabildiği kadar uzatma çabasında olan İsrail Başbakanı Benyamin Nethanyahu dabenzer beklentiler içinde. Ancak Trump'ın seçilmesi halinde gündemdeki bu iki dosyadaki vahamet ortadan kalkacak gibi görünmüyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Filistin'i bekleyen tehlike

Öncelikle, Trump'ın geri gelmesinin Filistin için yıkıcı bir sonuç doğuracağı açık. Trump'ın kişisel olarak Nethanyahu'dan çok hazzetmediği biliniyor ama geçmiş ABD başkanlarından farklı olarak İsrail-Filistin sorunundaki "denge politikasını"yıkıp geçtiği de akıllarda. Kudüs'ü "İsrail'in başkenti"olarak tanıyan, ABD sefaretini Kudüs'e taşıma kararıalan Trump'tı. Dahası Trump'ın 7 Ekim'den sonra verdiği mesajlar da, seçilmesi halinde izleyeceği politikaya dair net sinyaller veriyor. Örneğin Trump, Hamas'ın 7 Ekim saldırısında rehin alınan ABD'lileri de hatırlatıp, "Eğer bir damla Amerikan kanı dökerseniz, biz de sizin kanınızı litrelerce akıtırız"demişti. ''Filistin'e destek verenleri ülkeden sınır dışı edeceğim'' diyenbir ismin yeniden ABD'nin başına gelmesi ihtimalinden bahsediyoruz.

Ukraynayolda kalabilir mi

Her ne kadar Rus lider Putin, ''Trump kazansa da Washington'ın Moskova'ya düşmanca bakışının değişmeyeceğini'' söylese de, genel kanaat, durumun pek öyle olmayacağı şeklinde. En azından Ukrayna'ya yardımlarda ciddi aksamalar ortaya çıkabilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Beyaz Saray'da Biden otururken bile ABD Kongresi'nde Ukrayna'ya askeri ve mali yardım gönderilmesine Cumhuriyetçilerin gösterdiği direniş akıllarda. Eminiz bugünlerde Ukrayna lideri Zelenskiy'in uykuları kaçıyordur, zira Trump'ın gelmesi halinde ABD ve Avrupa'nın yaptığı milyarlarca dolar, euro'luk yardımların kesilmesi veya önemli ölçüde azalması ihtimali var. Zelenskiy mevcut yardımları bile Rusya'yı yenebilmek için yeterli görmüyordu. Yardımların kesilmesi demek Ukrayna'nın bugüne kadar verdiği mücadelenin de çöküşü anlamına gelebilir. Tabii, Trump'ın ABD'nin Rusya politikasını ne dereceye kadar değiştirebileceği de ayrı bir soru işareti. Trump'ınABD'nin müesses nizamıylayeni birmücadelesini görme ihtimalimiz de var.