Sarmaşığa dolanan ABD demokrasisi

Dünyanın gündeminde ABD üniversitelerinde başlayan ve Avrupa'ya yayılan "Filistin'e destek" eylemleri var. Geçen ay ABD'de Kolombiya Üniversitesi'nde başlayan İsrail karşıtı protestolar, bu ay Kaliforniya Üniversitesi UCLA'de devam etti, polisin kampüse girmesiyle de tansiyon yükseldi. Protestolar, polis müdahaleleriyle şimdilik bastırılmış gibi görünse de eylemlerin yeniden başlama ihtimali bitmiş değil. Aslında bu protestolar için "ikinci perde" diyebiliriz.

7 Ekim'in ertesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri harekâtından sonra dünyanın en etkin üniversiteleri Harvard, Pensilvanya ve MIT'de (Massachusets Institute of Technology) protestolar görülünce, rektörleri (Claudine Gay, Elizabeth Magill, Sally Kornbluth) "Yahudi karşıtı eylemler' karşısında 'kararlı tavır sergileyemedikleri' gerekçesiyle ABD Kongresi'nde ifade vermişti. Hatta, artan baskılar yüzünden Harvard Rektörü Caludine Gay de görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Eylemlerin başladığı üniversiteler, ABD yükseköğretim sisteminde "Ivy Leage"olarak bilinen "Sarmaşık Ligi"ne dahil. Ortak noktaları bu. İsimlerini okul binalarını saran sarmaşıklardan almışlar. Bu ligin geçmişi 19. yüzyıla dayanıyor. Ülkenin doğusundaki 8 üniversitenin spor amaçlı kurduğu bir lig bu. Bu üniversiteler bugün ABD'deki akademik başarının zirvesinde yer alıyor. Yani hem kaliteyi hem geleneği temsil ediyorlar. Zaten buralardan yükselen "Filistin'e özgürlük"seslerinin ABDyönetimini bu kadar rahatsız etmesinin sebebi de bu.

Rahatsızlık duyan bir kesim de bu okullara bağışlarıyla katkı veren kurum ve kuruluşlar. Bu protestoları "anti -semitist"yani "Yahudi karşıtı"görüyorlar. Bu kurumların bazıları bağışlarını kesti, bazılarıysa okul yönetimlerine "Bağışlarımızı keseriz" diyetehdit mektupları gönderdi. Üniversite yönetimleri de haliyle bir yandan Beyaz Saray'ın bir yandan da bu bağışçıların baskısı arasında.

Harvard yıkılır mı

ABD yükseköğretim sisteminde kâr amacı güden okulların gelirleri ağırlıklı olarak birkaç yerden geliyor: Okul ücretleri, okula 'hediye' adı altında yapılan hibeler ve bağışlar. Bağışlar özellikle büyük üniversiteler için büyük önem taşıyor. Eski mezunların, eğitime katkı sunmak isteyen hayırsever iş insanlarının verdikleri bu bağışlar yıllık bütçelerde önemli bir yer tutuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ABD merkezli CASE (Eğitimin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Konseyi) adlı derneğin raporuna göre, Amerikan üniversitelerine ve bağlı yapılara 2022-2023 eğitim öğretim yılında yapılan toplam bağış 58 milyar dolardı. ABD'de 1 milyar doların üzerinde bağış fonuna sahip 79 özel kolej ve üniversite var. Bu bağışlarda aslan payını her yıl Harvard'ın aldığı biliniyor. Rektörünü istifa ettirecek noktaya getirdiği düşünülürse Yahudi kökenli isimlerinşirketlerin yaptığı bağışların azımsanmayacak boyutta olduğunu söyleyebiliriz. Peki bağışların kesilmesi, Harvard'ı yıkabilir mi