Duvara bir tuğla

Ramazan ayında Gazze'de saldırılarının durdurulması için bir ateşkes umudu varken, Katar'ın arabuluculuğunda bir taslaküzerindeçalışıldığı bir dönemde, İsrail, yardım sırasında bekleyen Filistinlilere ateş açtı. Sahada vahşet sürerken, bu hafta Lahey'de Uluslararası Adalet Divanı'nda "İsrail'in Filistin işgaline ilişkin"lehte ve aleyhte sunumlar yapıldı.

Şöyle özetleyelim, Divan'da iki süreç birden ilerliyor. İlki Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı ve geçtiğimiz günlerde ihtiyati tedbir kararlarınınverildiği 'soykırım sözleşmesinin ihlâl edilip edilmediğiyle' ilgili dava süreci. İkincisi ise Birlemiş Milletler Genel Kurulu'nun Divan'a yönelttiği iki soru üzerinden yürüyen süreç.Buiki soru şuydu:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

1- İsrail'in işgali sürdürmesinin hukuki sonuçları nelerdir

2- İsrail'in uygulamalarının, devletler için doğurduğu hukuki sonuçlar nelerdir

Aralarında Türkiye'nin de olduğu 52 ülke, bu iki soruya cevap içeren sunumlarını geçen hafta yaptı.Tabiisoru şu: İsrail'in işgaline ilişkin pek çok BM Güvenlik Konseyi kararı varken, Divan'ın ileteceği 'görüş' Filistinlilerin hayatında ne değiştirecek

Tanımanın önünü açılır mı

Bu soruyu bu hafta hem mahkemede Türkiye'nin sunumunu yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'a hem de Avrupa Konseyi nezdinde 2014-2018 arasıDaimî Temsilci olarak görev yapan Büyükelçi Erdoğan İşcan'a sordum.Yıldız, ortaya çıkacak 'istişârî görüşün', 'Filistin devletinin tanınması' gibi bir sonuca hizmet edebileceğini düşünüyor. Yıldız şöyle diyor:

"İsrail'in bu kadar ileri gitmesinin altında, 6 yıl önce ABD yönetiminin aldığı, sefaretin Kudüs'e taşınması gibifaktörlerinetkisi var. AB hâlâ Filistin devletini tanımıyor. Bu tutumu şöyle izah ediyorlardı: 'Filistin devletini tanırsak, Filistin tarafında müzâkereye olan ilgi azalır. Bugün bu tutum 'Filistin devleti tanınırsa İsrail müzâkeremasasınagelir' görüşüne dönüştü. Birçok AB'li politikacı da bunu söylemeye başladı. Ben bu istişarî görüşün en çok buna hizmet edeceğini düşünüyorum."

Uzun ve zorlu yol

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Büyükelçi İşcan ise soruyacevap verirken,'Bu süreci yararsız, gereksiz bir adım olarak görmüyorum' diyesöze başlıyor;"Uzun dönemli uğraşılara destek olarak görmek gerekiyor"diye ekliyor.Elbette Uluslararası Adalet Divanı'nın vereceği karar siyasi temelli olmayacak. İşcan, "Devletler -böyle bir iradeleri varsa- Filistin'i tanımanın bedellerini değerlendirecek, Divan'ın kararı o zaman altına girebilecekleri bir hukuki şemsiye olacak"diyor.