Güvensizlik zirve yaptı

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Değil Türkiye'de, tüm dünyada üst düzey hakem seminerlerinde kritik pozisyonlar masaya yatırılırken; otorite hakeme söz verilir, hakem kararı verirken ne düşündüğünü, bu kararı neden verdiğini anlatır, sonrasında otorite fikrini söyler. Hakem haklı bulur ya da bulunmaz. Bugüne kadar birçok hakem, eğitimlerde hatalarını kabul etmiştir. Dolayısıyla geneldeki fotoğraf hakemliğin ve bir seminer planının olağan akışına uygun görünüyor.

Haberin Devamı

Dallas rahatsız etti

Ancak görüntülerde beni rahatsız eden konu, Hugh Dallas'ın aşırı gergin ve suçlayıcı tavırları oldu. "Cesaretiniz yoksa MHK'ye söyleyin ve maçlara çıkmayın!" gibi bir eğitimcinin kullanmaması gereken sözleri kullanmış. Derse girişinden anlaşılıyor ki, Tolga Özkalfa'nın görevden alınmasına içerlemiş. Bunu duygularına yansıtıyor ve bu durumdan hata yapan hakemleri sorumlu tutuyor.

Hakemler ifade edemiyor

Hakemlerin tutumları ve söyledikleri ise başlı başına bugünkü hakem sorununu ortaya koyuyor. Kendilerini ifade etmekten çok uzaklar. Sahada verdikleri karara ikna edici bir savunma yapamıyorlar. Kararlarını savunmadıkları gibi kısa yoldan "Hata yaptım!" diyerek kurtulmayı tercih ediyorlar. "Hatırlayamadım! Hatırlamaya çalışıyorum! Hissiyatım öyleydi, ele geldiğini düşündüm, şimdi ele temas göremiyorum!" gibi izahı pek mümkün olmayan cümleler kuruyorlar. Benim bu yaşananlardan anladığım; MHK, hakemler ve hakemi eğitenler de ipin ucunu çoktan kaçırmış... Zaten hakemlerle ilgili ciddi bir güven problemi vardı, bu yaşananlar o güvensizliği zirveye taşıdı.