İklim Yasası nedir, ne değildir!
Bugün konumuz iklim değişikliği ve bu sebeple çıkan yasa. Bildiğiniz üzere BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine göre iklim değişikliği "karşılaştırılabilir bir zaman döneminde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan ya da dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan etkinlikleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik" şeklinde tanımlanıyor. Orman yangınlarının artması, heyelanların çoğalması, buzulların erimesi, buharlaşmada artış yakından hissettiğimiz belirtileri ve örnekleri. Dünyanın ortak mücadele etmesi gereken bir durum bu!
KİRLETMEYEN YOK OLACAK!
İklim konusunda şöyle bir durum var: En çok kirletenler en gelişmiş ülkelerdir. İklim konusunda denizin yükselmesi ile yok olma tehdidi altında olan Maldivler, Tuvalu, Kirbati'nin; kuraklık yaşayan Çad, Somali, Sudan'ın iklim krizinin oluşmasına hiçbir katkıları yok. Zira çevreyi kirletme konusunda ve iklim tehdidi unsurlar sıralamasında gayet gerideler. Durumun özetini Maldivler Eski Devlet Başkanı Muhammed Naşid BM'de yaptığı bir konuşmada şöylece vermişti: "Başkalarının saldığı karbonun bedelini hayatlarımızla ödüyoruz. Yeryüzünden silinmekten korkuyoruz"
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAŞKANLIĞI
Bugün yasayı konuşuyor olsak da, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmaları kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde politika, strateji ve eylemleri belirlemek, müzakere süreçlerini yürütmek, kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu sağlamakla ve Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda iklim değişikliğine uyum ve azaltım için gerekli her tür çalışmayı yapmak, toplumun her kesimine insan ve doğa dostu bir yaklaşımla farkındalık kazandırmakla görevli İklim Değişikliği Başkanlığı 2021 yılında kuruldu.
BAŞKANLIĞIN YETKİLERİ
Hatırlanacağı üzere Bakanlığa "İklim Değişikliği" ibaresinin eklendiği kararnamede (CBK85) kurulan bu başkanlığa Çevre Kanunu başta olmak üzere iklim değişikliği ile mücadele konusunda yetki verildi. Bugün yasada getirilen düzenlemelerin neredeyse hepsi Kararname ile verilmişti, şimdi ise kanunla netleşti ve çevre hukuku disiplininden ayrı bir iklim hukukunun gelişmesi için adım atılmış oldu.
NE GETİRİYOR
Bu yasayla temelde beş şey hedefleniyor:
(1.) 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme hedefinin gerçekleşmesi. Bunu Türkiye'nin mevcut durumu ile sağlaması mümkün ve gelecekteki krizlerin birçoğunun iklim kaynaklı olacağı biliniyor.
(2.) İklim kaynaklı afetlerin önlenmesine dönük planlama ve koordinasyonun sağlanması öngörülüyor.
(3.) Hidrojen teknolojisi gibi yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması için kamu, özel sektör ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesi düzenleniyor.
(4.) Türkiye Yeşil Taksonomisi, yatırımın gerçekten çevreci olup olmadığını belirleyecek. Böylece ulusal yatırım imkanlarının artması ve ülkeye uluslararası finans akışı sağlanması planlanıyor.
(5.) Bu sistem sayesinde sera gazı emisyonları maliyeti etkin bir şekilde azaltılacak. Sanayi tesislerinin Yeşil Dönüşüm kapsamında daha verimli, temiz ve rekabetçi imalat imkanlarına ulaşmaları sağlanacak.