Bu nasıl ifade özgürlüğü

Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Filistin'i destekleyen söylemleri nedeniyle Almanya İçişleri Bakanlığının kendisine Almanya'daki siyasi faaliyetlere katılım yasağı getirdiğini bildirdi.

Varufakis X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Almanya İçişleri Bakanlığının, kendisi için Almanya'da siyasi faaliyetlere katılım yasağı getirdiğini açıkladı.

Varufakis, yasağın sebebinin 12 Nisan'da Berlin'de düzenlenen Filistin Kongresi için planladığı Filistin'e destek konuşması olduğunu söyledi. Konuşmasının Alman polisi tarafından engellendiğini aktaran Varufakis, engellenen söz konusu konuşmayı web sitesi üzerinden paylaştı. Varufakis, konuşmasında, Filistinlilerin yaklaşık 80 yıldır âdeta bir yarı açık cezaevinde yaşadığını, asgari düzeyde gıda ve su ile idare ettiğini, dış dünya ile bağlantısının bulunmadığını ve periyodik olarak bombalandığını vurguladı. (AA)

Bir diğer haber: Suriye kökenli Alman gazeteci Helen Fares İsrail'i eleştirip İsrail ürünlerini almayın dediği için Alman kanalı SWR'deki işini kaybetti. Sadece ifade özgürlüğünü kullanınca Helen Fares işinden oldu...

Devam edelim. New School'da felsefe profesörü olan Nancy Fraser İsrail'in Gazze'deki katliamlarını eleştirdiği için okuldaki görevinden alındı...

Daha bitmedi. Ünlü cerrah Dr. Ghassan Abu Sitta'nın Filistin konferansına katılmak için geldiği Almanya'ya girmesine izin verilmedi...

Ve son bir haber daha. Google, İsrail hükûmetiyle yapılan ve Amazon'un da dâhil olduğu 1,2 milyar dolarlık bulut sözleşmesi Nimbus Projesi'ne karşı düzenlenen protestolara katılan yirmi sekiz çalışanını işten çıkardı...

Bu saydıklarımızın hepsi son bir hafta içerisinde oldu. İfade özgürlüğü konusunda en iyisi olduğunu söyleyen Batı, İsrail'e en küçük eleştiri getiren kişileri işinden attı. Bazı devletler İsrail'i eleştirenleri ülkelerine sokmadı.

Filistin'e destek olmanız Batı'da işinizi kaybetmeniz ya da kariyerinizin bitmesi için yeterli. Bu insanlar eline silah almadı. Şiddet çağrısı yapmadı. Antisemitik değiller. Sadece İsrail'i eleştirip Filistin'e destek oldular.

Sormak lazım, bu nasıl ifade özgürlüğü diye. Elbette Batı'da ifade özgürlüğü var, şayet onların işine gelenleri yaparsanız.

Ahlak satmak!

Oldum olası ahlak satanlardan hiç hazzetmedim. Çünkü ahlaki konuşma yapanların ahlaklı olması şart. Ahlak yoksa ahlaki konuşanların sözlerinin değeri olmuyor.