Oda ve borsa seçimlerini siz okurlarımız için yakından takip etme gayretindeyiz. Türkiye ekonomisinin en önemli kuruluşlarını bünyesinde toplayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) seçimlerde en dikkatle takip edilen kuruluşların başında geliyor.
İki başkan adayı var. Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarının üye olduğu meslek komitelerinin çoğunda iki liste çıkıyor. Bazılarında üç liste olduğu söylendi ama biz ihtimal vermedik.
Kıyasıya yarışın yaşandığı İSO'da başkan adaylarından Adnan Dalgakıran daha önce ziyaretimize gelmişti. Görüşlerini sizlere yansıtmıştık.
Önceki yazıda da Adnan Dalgakıran'ın seçildiği takdirde yönetiminde yer alacak isimleri aktarmıştık.
Ender YılmazGeçen hafta ziyaretçimiz diğer başkan adayı ve İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz oldu. İSO yönetim kurulu üyesi Kemal Akar, Hüseyin Çetin ve meclis üyesi Cengiz Kaya ile başkanlık divanından Koray Yavuz birlikte gelmişlerdi.
Sohbette üretimin önceliklerini ve İstanbul sanayisinin geleceğini daha fazla ve daha gür sesle anlatmak için yönetime talip oldukları sonucunu çıkardık.
Ender Yılmaz satır arasında çok önemli bir noktanın da altını çizdi:
-Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ile konuştum. Artık bu Orta Vadeli Program değil, KVP olmalı. Her sene değiştirilen şey kısa vadeli program oluyor. Hatta tam tersine yapılacaksa altı ayda bir değiştirilsin. Ekonomi de değişiyor. Savaş, geri dönüşüm, her şey çok hızlı değişiyor. Bu durumda Yeni Nesil Devlet Planlama Teşkilatı'na ihtiyaç var.
Sonra endişelerini paylaştı ve şunları söyledi:
-Sanayisizleşme tehlikesine giden bir yoldayız, endişe içerisindeyiz. Pazarı kaybedersek bu bizi bir daha geri dönülmez yola itebilir. Pazarı kaybetmenin ötesinde fabrikaları kapatırsak bir daha açmayız, açamayız.
Odalarda seçimler başladı, kim başkan oldu
Seçimlerin şimdilik en sakin kenti Gaziantep oldu. Seçimler birkaç komite dışında birlik içinde geçti.
Adnan Ünverdi yeniden aday olması konusunda büyük baskı gördü. Üyeler de Adnan Ünverdi'yi yeniden Gaziantep Sanayi Odası başkanlığına layık gördüler. Adnan Ünverdi'nin yeniden başkan olması için Abdulkadir Konukoğlu'nun devreye girdiği söyleniyor.
Tuncay Yıldırım Gaziantep Ticaret Odası Başkanlığı'na devam edecek. Karşısına rakip olarak çıkacağı söylenen Tayfun Aygın, kendi meslek grubundan seçilemedi.
Gaziantep Ticaret Borsası'nda komitelerde büyük üstünlük sağlayan Mehmet Akıncı da başkanlık yoluna devam edecek.
Gaziantep'teki gelişmeyi kentin önemli iş insanlarından TİM Yönetim Kurulu Üyesi Celal Kadooğlu şu sözlerle değerlendirdi:
-Yapılan seçimlerde tüm sektörler ortak akılla hareket etti. Kentin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesinin artması doğrultusunda adım attı.
Gaziantep'te durum böyleyken ekonominin iki önemli kentinde çok çekişmeli seçimler yaşandı.
Adana'da daha önce ifade ettiğimiz gibi Sanayi Odası'nda Zeki Kıvanç ve Ticaret Borsası'nda Şahin Bilgiç tek aday olarak girdikleri seçimleri rakipsiz olarak kazandılar.
Ama Adana Ticaret Borsası'nda seçimler üç adayla yapıldı ve çok çekişmeli geçti.
Şimdi gözler Cengiz Yılmaz, Mehmet Şahbaz ve Yücel Bayram arasında yapılacak görüşmelere çevrildi. Kim daha iyi ittifak yaparsa başkanlık koltuğuna o oturacak.
Bir başka çekişmeli seçim de Bursa'da yaşandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda İbrahim Burkay'ın karşısına Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı çıkmıştı.
Komite seçimlerinde iki aday birbirine yakın meclis üyesi kazandı. Şimdi başkanlık için ittifaklar devreye girecek. Bakalım bu konuda kim başarılı olacak ve başkanlık koltuğuna oturacak...
Seçimlerin biraz da olsa çekişmeli geçtiği illerden biri de Konya oldu. Ancak Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk'ün ekibi komitelerde üstünlük sağladı. Öztürk, seçim sonrası yaptığı değerlendirmede sonuçlardan dolayı üyelerine teşekkür etti.
Seçimler kıran kırana olurken bazı kentlerden de rahatlatan haberler geliyor. Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinin ardından başkan adayı Şaban Çelik, seçimi kazanan Ahmet Sarı ve ekibini sarılarak tebrik ederek farklı bir duruş sergiledi.
Bodrum Ticaret Odası'nda başkanlık seçimi sonuçlandı. Mavi grubun adayı Erdem Ağan, rakibi İbrahim Akkaya'yı büyük oy farkıyla geride bırakarak BODTO'nun yeni başkanı oldu.
İş dünyasının tecrübeli isimlerinden Ayhan Zeytinoğlu da Kocaeli Sanayi Odası seçimlerini rahat kazandı. Kocaeli'de en önemli komitelerden birinin başkanlığına Ebru Ata Tuncer seçilerek odada yeni bir dönemin başlamasını sağladı.
İzmir Ticaret Odası'nın seçimleri büyük coşku ve katılımla gerçekleşti. 84 meslek grubunda 202 meclis üyesi ile 488 meslek komitesinin belirlendiği seçimlerde 20 grupta çift liste yarıştı. Ancak Başkan Mahmut Özgener, seçime tek aday olarak girecek.

14