Sağlık turizminin bütün paydaşları sektörü yıldızlaştırmak için buluştu

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kurumsal İletişim Sorumlusu Ceylan Çakmak Uludağ ve üniversitenin Kurumsal İletişim Sorumlusu Dr. Hasan Yaman öyle bir etkinlik yaptı ki tarihe geçti.

Hep söylenen üniversite sektör iş birliğini tam 12'den vurdular.

Konu Uluslararası Sağlık Hizmetleri olarak duyurulmuştu. Kamuoyunda bilinen adıyla sağlık turizmi enine boyuna ele alındı.

Sadece üniversite ya da sadece sektör yoktu... Paydaşlar da oradaydı. Kamu yani devlet en üst seviyede temsil edildi. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayıp Birinci, toplantıyı başından sonuna kadar izledi, notlar aldı, bilgileri paylaştı. Ayakta alkışlandı.

Ulaşım sektörü tam kadro katılmıştı. Türk Hava Yolları'nı Genel Müdür Bilal Ekşi temsil etti. Bütün konuşmacılar THY'nin dünya markası özelliğinin sağlık turizmine yaptığı katkının hakkını verdi.

Bilal Ekşi de teşekkürleri karşılıksız bırakmadı. Başından sonuna kadar oradaydı. Her sorulanı cevaplamaya çalıştı ve şu bilgileri aktardı:

"Sağlık turizmi dünyada gelişen bir turizm. Dünyada 25 milyar dolarlık bir bütçesi var. Türkiye'de özellikle son yıllarda bu alanda hem kamuda hem de özel sektörde çok büyük atılımlar yapıldı. Biliyorsunuz THY dünyada en fazla ülkeye uçan hava yolu. 129 ülkeye uçuyoruz. Bu, şu demek; 129 ülkeden herhangi bir dünya vatandaşı tek bir uçakla İstanbul'a gelme imkânına sahip. Bu çok büyük bir avantaj. İstanbul önemli bir şehir. İnsanlar buraya gelip aynı zamanda hastalık öncesinde veya sonrasında İstanbul'da turizm faaliyetleri yaparak dinlenme imkânlarına sahip olacaklar. Dolayısıyla böyle bir toplantı bu pazardan bizim daha fazla pay almamıza vesile olacak."

Böyle bir etkinliğin Cerrahpaşa'da düzenlenmesi ve başlıkta da liderliği geçmesi çok önemli. Çünkü Cerrahpaşa ilk 500'de öğrenci alan çok önemli bir eğitim kurumu. Hocalarla ve öğrencilerle konuştuğunuzda bunun ne anlama geldiğini ve Türkiye'nin en iyi beyinleri ile birlikte olduğunuzu anlıyorsunuz.

Açılışı yapan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, amacı şu sözlerle özetledi:

"Uluslararası sağlık hizmetlerini alanında önemli isimlerle birlikte değerlendireceğiz. Buradaki amacımız üniversite sektör iş birliğini oluşturmak. Aslında bugün burada konuşmacı olacak isimler özel hastanelerin yöneticileri, sahipleri olan önemli ve tanınmış simalar. Belki bugün ilk kez Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bir amfisinde, ilk kez buranın eğitim ruhu içerisinde bu konuları tartışıp, bir çözüme kavuşturma konusunda ilerleyecekler."

Evet rektör hocanın söylediği gibi amaç hasıl oldu. Sorunlar dile getirildi. Çok önemli öneriler gündeme geldi. En önemli üniversitede Türkiye'nin gelecekte yıldızı olacak bir sektörün önünün açılması için dev bir adım atılmış oldu.

En iyi hekimlerin okulunda sağlığın liderleri konuştu

Söylediğimiz gibi Türkiye'nin en iyi hekimlerinin yetiştiği eğitim yuvasında sağlık turizminin konuşulduğu zirveye sektör tam kadro katılmıştı.

OHSAD yani Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat oradaydı ve tam yerinde şu tespiti yaptı:

"Hekimleriniz iyi ise sağlık turizminde çok iyi olursunuz. İşin esası bu. Güvenilir hekimler çok önemli."

Sonra sözü Memorial Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Genç alarak dünden bugüne sağlık turizmindeki gelişmeyi aktardı ve ekledi: "Destekler daha anlaşılır ve basit olmalı."

Sonra Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdürü Tahsin Güney sözü aldı 26 ülkede 56 ofisleri olduğunu vurguladı ve sektörde markalaşmanın nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgiler verdi.

Ve sağlık turizminde ilklere imza atan, sektöre önderlik yapan Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İstiroti geleceğe ilişkin görüşlerini paylaştı.

Dünya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vahit Kapıcıoğlu, sistemin iyi koordine edilmesi gerektiğini belirterek, herkesin acenteliğe soyunmasının yanlışlıklarını ifade etti.

Güven Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Banu Küçükel ise sağlık turizmi ile ilgili Ankara'da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Özetle sektör A takımı ile zirveye katılmıştı. Türkiye Hastanesi Genel Müdürü Hayati Odabaşı'nın ifadesiyle "en önemli buluşma" gerçekleşti.

Güvenilir acente meselesi, yeni hastanelerin daha kolay açılması, sektörün merdiven altı uygulamalardan kurtarılması, markalaşmaya verilen desteklerin basitleştirilmesi gibi başlıkların ortak dile getirildiği buluşma ile tarihe not düşülüp sektörün önünün açılması sağlandı.