Küçük kardeşten Cumhuriyet'e 100'üncü yılda kültür-sanat desteği

Türkiye İş Bankası'nı; uzun süre iletişimin başında yer alan Suat Sözen Genel Müdür Yardımcılığına atandığında ziyaret etmiştik. Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları için çok önemli hazırlıklar yaptıklarını ifade etmişti. İşte o hazırlıklar bir bir ortaya çıktı geçtiğimiz günlerde.

Kültür-sanattan spora çok önemli dokunuşlar yaptı İş Bankası 100. yıl kutlamaları dolayısıyla...

Cumhuriyetimizin bir yaş küçük kardeşi olan İş Bankası, kuruluşundan itibaren iktisadi kalkınmanın yanı sıra kültür-sanat, spor, bilim ve çevre alanında da ülkemize katkı sağlamayı kendisine görev edinmişti.

Atatürk'ün tam bağımsızlığın ancak iktisadi bağımsızlıkla mümkün olabileceği vizyonuyla kurulan ve Cumhuriyet değerlerini kendisine rehber edinen İş Bankası, sadece ekonomiye katkı sağlamakla kalmadığını toplumsal gelişime de destek sunduğunu net olarak ortaya koydu.

Aslında yapılan hazırlıklar 2024'te 100 yaşını kutlayacak ve ikinci yüz yılına adım atacak olan İş Bankası'nın ilk adımlarıydı.

Bu adımlar İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara'daki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı "Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları" sergileriyle başladı. Bu sergilerde küllerinden yeniden doğuşunun izlerini yeni kuşaklara aktarıyordu.

Sonra çok sayıda etkinlik hayata geçti ve zirve Resim Heykel Müzesi ile oluştu. Banka, uzun yıllar Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren ve kültür varlığı tescilli tarihî binayı müzeye dönüştürdü.

Bu müze; tarihi, nesiller boyu aktaracak bir özellik taşıyordu. Uzmanlar İş Sanat'ın çatısı altında hayata geçirilen müzenin Türkiye'nin kültür-sanat rotasına önemli bir kilometre taşı olarak eklendiğine dikkat çektiler.

Müzeye sadece konu ile ilgili uzmanlar ilgi göstermekle kalmadı. İş Bankası da açılışa en üst seviyede katılım gösterdi.

Katılımcılardan biri İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali oldu...

Bali, Resim Heykel Müzesi'nin, Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus'taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nin ardından bankanın üçüncü müzesi olduğunu vurgulayarak şu noktaya dikkat çekti:

"Her şehrin bir kalbi vardır, İstanbul'un kalbi de İstiklal Caddesi'dir. Tarihî dokusuyla, kültür-sanat faaliyetleriyle şehrin kalbinin attığı yer olan İstiklal Caddesi'nin önemli yapıları arasında bulunan binayı Resim Heykel Müzesi olarak ülkemize armağan etmek, Türkiye'nin kültür-sanat dünyasına yeni soluk getirmek biz İş Bankalılar için gurur verici... Bir banka, bir asır, üç müze..."

Katılımcılardan biri de İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran oldu ve şu bilgileri verdi:

"Bir Cumhuriyet kurumu olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında pek çok proje gerçekleştirdik. Hepsi çok anlamlı, hepsi çok değerli ama Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi bu projeler içinde en özeli, en kalıcısı. Ne mutlu bize ki müzemiz, Cumhuriyetimizle aynı doğum gününü paylaşacak, sergileri, atölyeleri, etkinlikleriyle kültür-sanat dünyamıza önemli katkılar sunacak."

Evet sadece bir banka sadece iktisadi gelişmeler değil, toplumsal gelişime de damga vurabilir. İş Bankası bunu yaptı ve yapmaya da önümüzdeki günlerde devam edecek.

Yüzyılın koşusuna destek

Türkiye İş Bankası'nın kültür sanat dışında 100. yıl dolayısıyla desteklediği bir başka etkinlik de İstanbul Maratonu oldu. Cumhuriyetin 100. yılında "Yüzyılın Koşusu" sloganıyla gerçekleştirilen ve 45. kez kıtaları birleştiren İstanbul Maratonu dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olma özelliği taşıyor.

Banka hem Cumhuriyetin 100. yaşında hem de 2024'te iki yıl süreyle İstanbul Maratonuna destek sunacak.