'Deprem üssü' ifadesi 'üretim üssü'ne dönüşmeli

Deprem üssü... Son deprem felaketini yaşayan kentler için bu ifadeyi çok kullandık. Depremin üzerinden bir yıl geçti ve artık bu ifadenin yerini 'üretim üssü'nün almasının zamanı geldi diye düşünüyoruz.

Çünkü kentler, Türkiye'nin üretimde en başarılı kentleri... Bu kentlerin insanları tuttuğunu koparan, çalışkan ve çok becerikliler.

Onların önünü açmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önderliğinde çok önemli bir proje başladı.

Bu proje ile bölgede üretim yapan kuruluşların ve kooperatiflerin Türkiye'nin önde gelen satış kanalları ile buluşması hedefleniyor.

Projenin ilki Kahramanmaraş'ta yapıldı. Çok başarılı oldu. Kentin üretim değerleri öne çıktı.

İkincisi depremin bir başka mağduru Adıyaman'da yapıldı. Güvenilir Ürün Platformu tarafından koordine edilen buluşmaya öncelikle Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TBMM Tarım Komisyonu, Sosyal Zincir ve Gıda Perakendecileri Derneği tam destek verdi.

Buluşmanın ev sahipliğini Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yaptı. Vali Osman Varol ve Belediye Başkanı Süleyman Kılınç'ın da katıldığı toplantının koordinasyonu için ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket ve Başkan Mehmet Torunoğlu gece gündüz çalıştı.

Çok sayıda üreticiye ulaştılar... Özellikle Adıyaman'ın bademde Türkiye lideri olduğunu anlattılar. Nar başta olmak üzere çok sayıda üründe Adıyaman ve çevresinin özelliklerini ortaya koydular.

Yaptıkları çalışma boşa gitmedi. Çünkü Migros, CarrefourSA, BİM, A101, Onur Marketler, Trendyol, Hepsiburada, ShopSA, Getir, Oğuz Holding, Em Group, Muratbey, Ahsaf Gıda, Arnica, İş Bankası, TUROB, BEE'O Propolis gibi Türkiye'nin önde gelen kuruluşları üretime destek vermek için en önemli isimlerini bölgeye göndermişlerdi.

Gelen isimler üreticilerle tek tek ilgilendi. Bazılarının zaten bölgeye destek vermek için uzun süredir çalıştıklarını öğrendik. Trendyol bu kuruluşlardan biri. Özkan Çokaygil Trendyol adına katılmıştı etkinliğe ve tekstilden, gıdaya her alanda çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Hatta hepimizi heyecanlandıran bir bilgiyi şu sözlerle paylaştı:

-Azerbaycan'a ihracat için bölgeden kuruluşları destekliyoruz.

Mert Gürsel, (Getir Satınalma Direktörü) Kahramanmaraş'ta çok önemli adımlar atmıştı. Şimdi özellikle kadın kooperatiflerini heyecanlandıracak sözler verdi.

Bu arada etkinlik sırasında Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer'in kadınlara yönelik projesi çok etkileyici bulundu.

TÜROB adına buluşmada yer alan turizm sektörünün deneyimli isimlerinden Ziya Cihan bu alanda yapılacakları anlattı katılımcılara...

Hepsiburada adına katılan Kıdemli Kurumsal İlişkiler Müdürü Ömer Ertüm bütün üreticilerin gönlünü fethetti.

Demet Sabancı, bölge ile özel olarak ilgilendiğini ifade etti. Gıda sektörünün etkili isimlerinden Gülnur Uluğ ve Enes Örer bu buluşmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı. Ve son sözü İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer şu mesajı vererek söyledi:

-Abdulgani Bereket ve Mehmet Torunoğlu başkanların mesajlarını aldım. Buluşmaya katılan kuruluşların üreticilerle tek tek ilgilendiklerini görünce Türkiye'nin iyi ki bu kurumları var diye düşündüm. Evet, artık deprem bölgesini üretim bölgesi hâline çevirmeliyiz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Ve biz bu ateşi burada üretimle söndürmeliyiz.

Tarım desteklerinde

devrim yapılıyor

Buluşmaya Tarım ve Orman Bakanlığı adına Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik katılmıştı. Bakanlığın en tecrübeli isimlerinden biri olan Salih Çelik, başta arıcılık olmak üzere hayvancılıkla ilgili bilgiler verdi toplantıda.

Ancak hepimizi heyecanlandıran mesajı bakanlıktaki yeni gelişme ile ilgiliydi.

Bu yılın başında tarımda üretim biçimi konusunda tarihî adımı atarak planlı tarıma geçen bakanlık, bu defa desteklerde benzer bir tarihî adımı atmaya hazırlanıyor.

Buna göre Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, çok kısa bir zaman içinde yeni destekleme politikasını açıklayarak yeni bir devrime imza atacak.