Çok önemli isimler, üretime tam destek vermek için imza attılar

Türkiye'nin şubat ayında yaşadığı büyük deprem sonrası kentler yavaş da olsa kendine geliyor. Bir yandan sanayi kuruluşları yeniden eski günlere dönmenin yollarını arıyor diğer yandan devlet özellikle barınma sorunu için yeniden inşa çalışmalarını hızlandırıyor.

Binalar yapılıyor... Ama üretime özellikle de tarımsal üretime ilişkin farkındalık çalışmaları büyük önem kazanıyor.

İşte Türkiye'nin gıda dolayısıyla da tarım konusundaki en büyük örgütünün yani İstanbul Ticaret Borsası'nın Başkanı Ali Kopuz'un önderliğinde yapılan Güvenilir Ürün Zirvesi'nde üretim konusu masaya yatırıldı. Özellikle deprem bölgesindeki üretimin yeniden canlandırılması için herkes bir araya geldi.

Bu önemli buluşmaya konuyla ilgili iki bakanlık tam destek vermişti. Bu nedenle Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ve Tarım Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı özellikle deprem bölgesindeki üretimin yeniden eski günlerine dönmesi için yapılanları ve yapılacakları anlattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şimdinin İstanbul Valisi Davut Gül ile yaptıkları çalışmaları anlatıp şu noktaların altını çizdi:

"Gaziantep'te biz birlikte iş yapma modeli oluşturduk. Sayın Valimiz Davut Bey'in Başkanlığında her 15 günde bir Oda Başkanları, şehrin ileri gelenleri ve STK'ların bir araya geldiği toplantılar düzenledik. Önceden ürünlerimiz Avrupa'da başkalarına aitmiş gibi pazarlanıyordu. Bu yönde ilk adımı baklava üzerinden attık. Şu anda 100 coğrafi işaretli ürünü geçtik. Hanımefendi'nin (Emine Erdoğan) başkanlığında da Anadolu'daki coğrafi işaretli ürünler belirlenmeye başlandı. UNESCO tarafından gastronomi şehri ilan edilince baktık ki bu işin kaynağı toprak ve güneşten geliyor. Böylece tarım okulu açtık. Toprağımız kıpkırmızıdır, güneşimiz bambaşkadır. Kadın kooperatifleri kurup Ata Tohumu üretmeye başladık. Tarıma ve üretime katkıda bulunduk. İş birliği modeli oluşturduk. Sözün özüyle Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 100 Coğrafi işaretli ürünümüzü belirledik. Yani depremin yaralarını birlikte sardık. Yeni atılımlar yaptık..."

Yerel üretimin gelişmesi özellikle gıdadaki atılımlar Gaziantep'e çok şey kazandırdı. Şimdi sıra diğer kentlerimizde...

Tam bu sırada sözü Unilever Food Solutions Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz aldı ve önümüzdeki dönemde diğer kentleri de kapsayan geniş katılımlı bir çalışma yapacaklarını aktardı ve şunları söyledi:

"Gastronomi ve gıda sektörünü geliştirmeye yönelik çalışmalara hız verdik. Bu kapsamda Üreten Yöre Üreten Türkiye Projesi'ne tam destek veriyoruz. Bu proje ile deprem bölgesindeki yerel ürünler ve üretimin sürdürülebilirliği için çalışacağız."

Bu çok önemli projeyi imza koyanlar ve desteklerini açıklayanlar çok önemli isimlerdi... Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, Shopsa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, CarrefourSA CEO'su Kutay Kartallıoğlu, Özen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen, Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, Bee'O Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Oğuz Holding CEO'su Enes Örer, İstanbul Akvaryum Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Çapanoğlu bu isimlerden bazılarıydı. Evet herkes el ele verecek önümüzdeki günlerde deprem bölgesinden başlayarak bütün yörelerde üretim için farkındalık çalışması başlayacak."

Ödül aldılar Zirve'ye çıktılar

Geleceğin tarımı dolayısıyla gıdası konusunda çok önemli isimlerin yer aldığı jüriden ödül alanlar da çok dikkat çekiciydi.

Mesela Mehmet Göksu, Seyidoğlu markası ile tahin helvasındaki yenilikleri nedeniyle ödül aldı. Enes Örer meyve suyunun gençlere daha fazla içirme başarısını gösteren ürünleri nedeniyle başarılı bulundu.