Bin gün içinde yapay zekâ ile dijitalleşemeyen piyasadan silinecek!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlediğimiz Ekonomi Zirvesi'ne katılan Elektronik Dönüşüm Merkezi (EDM) İcra Kurulu Başkanı Özcan Ermiş ile sohbet ediyoruz. Sohbet e-Dönüşüm üzerine oluyor Etkinliği düzenleyen İhlas Medya'nın aylık ekonomi dergisi Türkiye'de İş Dünyası'na anlattığı bilgileri hatırlatıyor ve ekliyor:

- e-Dönüşüm ve yapay zekâ destekli dijital dönüşüm alanında Türkiye Avrupa'ya örnek oluyor. Ancak şunun altını çizmek gerekiyor. 1.000 gün içinde yapay zekâ ile dijitalleşmeyen şirketler piyasadan silinecek. Bunun için şirketlerimizi ne yapıp edip bu sürece sokmaya çalışıyoruz. Kimseyi kaybetmek istemiyoruz. Dijital dönüşüm artık tercihten öte, tüm sektörler için zorunluluk hâline geldi. Bu dönüşüm yalnızca verimliliği artırmakla kalmıyor, aynı zamanda şirketlerin rekabet gücünü de belirliyor. Dijital dönüşüm, bir şirketin tüm operasyonlarının ve karar süreçlerinin dijital ortama taşınmasıdır. Elektronik dönüşüm ise bunun resmî belge ve işlemleri kapsayan yanıdır.

Özcan Ermiş

Özcan Ermiş bu konuda neler yaptıklarını yerinde görmem için Ordu ve Giresun'da yapılacak toplantılara katılmamı istedi.

Gittim Yerinde gördüm. Satış Müdürü Neslihan Cenik önemli bilgiler aktarıyor. Çünkü temmuzda sektörde önemli bir değişim olacak.

Neslihan Cenik

3 milyon lira geliri olan bütün kuruluşlar e-Fatura'ya geçmek zorunda. Bu rakam gayrimenkul ve otomobil işi yapanlar için 500 bin liraya kadar iniyor. Bu önemli gelişme hakkında bilgi veriyor oda üyesi muhasebecilere Neslihan Cenik sonra da EDM'yi anlatıyor, şu bilgileri aktarıyor:

- e-Fatura'da Avrupa'da birinci sıradayız, KEP uygulamasında üçüncüyüz. Bu çok büyük bir başarı. EDM'nin en büyük yatırımlarından biri yapay zekâ tabanlı sistemler. Mali müşavirler artık beyanname hazırlamakla zaman kaybetmeyecek. EDM dünyada da giderek yaygınlaşıyor. İtalya, Fransa, Almanya, Kuzey Avrupa ve Afrika ülkelerinde de faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'de 130 merkez personeli ve 600 saha hizmet temsilcisi ve 750 iş ortağı ile dönüşüme destek veriyoruz.

Vergi için değil bilgi için muhasebe devri başlayacak

Ordu ve Giresun gezisinde kısa adı TÜRMOB olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nde seçim yarışına da tanık olduk.

Kıyasıya çekişmenin olduğunu öğrendik. Türkiye'nin dört bir yanındaki 130 bini aşkın muhasebecinin üye olduğu odalarda seçimlere iki, üç hatta İstanbul'da olduğu gibi 11 ayrı liste yarışıyor. Yani tam bir demokrasi şöleni yaşanıyor.

Muhasebe mesleğinin kurumsallaşmasında bugünlere gelmesinde Yahya Arıkan ve arkadaşlarının çok büyük payı bulunuyor. Arıkan'ın ve arkadaşlarının yıllar önce başlattığı dernek çalışması bugünkü kurumsallaşmanın oda anlayışının temeli oldu.

Yahya Arıkan

Bu nedenle seçimi önce bugün TÜRMOB'un Genel Sekreterliğini yürüten Yahya Arıkan'a sorduk ve şu bilgileri aldık:

- Yıllar önce başlattığımız çalışma iyi sonuç verdi. Artık meslek mensupları odalarına sahip çıkıyor. Meslek giderek değer kazanıyor. Biz de seçimlere katılımı artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İstiyoruz ki herkes katılsın odasına sahip çıksın. Çünkü önümüzdeki 5 yıl içinde meslekte büyük bir dönüşüm yaşanacak. Artık muhasebeci defter tutan değil, kurumları yönlendiren, büyüten yanlış yapmasını önleyen isimler olacak. Teknolojiyi çok iyi kullanmalıyız. Vergi için değil, bilgi için muhasebe devri başlayacak. Buna geçiş yapan kalacak, diğerleri elenecek. Bu süreci iyi yönetmeliyiz.

Odalarda seçim yarışı var

Oda seçimleri çok çekişmeli oluyor. Nispi temsil uygulandığı için her oy çok kıymetli oluyor.

EDM'nin Ordu ve Giresun buluşmasında konuşmacı olarak oda seçimlerine ilişkin anekdotlar anlattım.

Bu arada Ordu Odası, Ender Sönmez ile ikinci dönem devam kararı alıp seçimi noktalamış.

Ender Sönmez

Ordu, mesleğin sembol isimlerinden Yücel Akdemir'in dediği gibi gelişime nitelikli katkı veren odaların başında geliyor. Ertuğrul Yüksel, Bahadır Baş gibi mesleğe emek vermiş, sevilen isimler çıkarmış bir örgüt olarak görülüyor.