Fenerbahçe, Sarayı sarsıyor

ANALİZ

Fenerbahçe, Saray'ı sarsıyor

Olaylı Trabzonspor- Fenerbahçe maçı ile ilgili herkes konuşuyor.

Ama konuşmayanlar da var.

Başta Türkiye Futbol Federasyonu sanki eli kolu bağlanmış gibi duruyor.

Maçın üzerinden üç gün geçti federasyon hâlâ harekete geçmedi.

"Hakem raporu, gözlemci raporları, polis raporları bekleniyor" diyebilirsiniz.

Elbette bunlar da beklenecektir ama milyonların gözü önünde yaşanan olaylar var, federasyon başkanının sadece "gereken yapılacak" açıklaması yeterli olur mu

Bunda sanıyorum "hiç konuşmayan" Erdoğan'ın da etkisi var.

Bu federasyon Erdoğan'dan bir talimat gelmedikçe kolunu bile kıpırdatamaz.

Saray ise endişeli bir bekleyişte.

Erdoğan futbolu bugüne kadar "bölgeci" bir zihniyetle yönetti.

Hep seçim ve oy hesabı yaptı.

İstanbul'un büyük takımlarını ise hiç sorun etmedi.

Çünkü şöyle bir gerçek var; Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş kulüpleri ve taraftarları "siyasi açıdan" çok önemli değil. Bu takımların yönetici ve taraftarları bir haksızlığa uğradıklarında siyasi güçlerini kullanmaya asla kalkışmıyor.

Oysa illerin takımları en küçük bir olayda bile hemen siyaseti devreye sokmaya çalışıyor.

Süper Lig'de top koşturan ve iddialı olan il takımları genellikle AKP'nin de oy deposu olan yerler.

Rize, Trabzon, Sivas, Kayseri, Konya'da hem AKP oyları çok fazla, böyle olunca milletvekilleri de çoğunlukta hem de bu kentlerde devletten de büyük destek alan AKP'li belediye başkanları görevde.

Durum böyle olunca bu illerin takımları en küçük bir olayda bile hemen siyasilere koşuyorlar, onlar da iktidara baskı yapıyor.

En çok söylenen söz, "Bu iş halledilmezse buradan oy çıkmaz" oluyor.

Buna karşı İstanbul'un üç büyük ekibi bir haksızlık olduğunda ne İstanbul milletvekillerine koşuyor ne de Ankara'da siyasi baskı yapma olanaklarını araştırıyor.

Ancak bu kez durum biraz farklı.

Fenerbahçe yönetimi siyasi bir arayış içinde olmadan ama siyaseti çok etkileyecek bir karar aldı.

2 Nisan'da toplanacak olağanüstü genel kurulda "Süper ligden çekilme" kararı alınabilir.

Bu Erdoğan'ı çok sıkıntıya sokan bir gelişmedir. Erdoğan tam da seçime 12-13 gün kala beklemediği bir durumla karşılaştı.

Üç büyük kulüp bugüne kadar uğradığı haksızlıkları siyaseten çözmeye hiç kalkmadılar ama bu olayda sadece İstanbul'da değil tüm yurttaki Fenerbahçe taraftarı öfkeye kapılarak bunu oy tercihine de yansıtabilir.

Nitekim sosyal medyadaki taraftar grupları "ligden çekilme" kararını hararetle desteklemeye başladılar bile.

Eğer futbol federasyonu seçimlerden önce Trabzon'a Fenerbahçeli olan olmayan herkesi tatmin edecek bir ceza vermezseveremezse seçime birkaç gün kala özellikle Fenerbahçe taraftarları arasında "Oy yok" kampanyası başlayabilir.

Fenerbahçe'nin böyle bir kampanyaya başlaması il takımlarının siyasi baskısına benzemez. Aldığım bazı duyumlara göre Saray'ın etkili bazı isimleri Fenerbahçe yönetimine "Ligden çekilme kararını bir daha düşünmeleri" konusunda telkinler yapıyormuş.

BUNU YAZMAK GEREK

Yandaş medya ne yapacağını şaşırdı

Fenerbahçe'nin "ligden çekilme" düşüncesi Saray medyasını da şaşkınlığa itti.

Bugüne kadar il takımlarının kaprislerini ve siyasi baskılarını görmezden gelen, orta yolu tercih eden yandaş medya bu kez ne yapacağını bilemiyor.

Bir tarafta maçta yaşanan dehşet olaylar ve bunların sorumluları, diğer tarafta ise Fenerbahçe'nin ortaya bomba gibi düşen "ligden çekilme" ihtimali var.

Yandaş medya seçime giderken böyle durumun ortaya çıkmasının iktidara zarar vereceğini görüyor buna karşı Fenerbahçe'ye karşı cephe almayı da göze alamıyor.

Çünkü konu sadece Fenerbahçe değil, İstanbul'un diğer büyük kulüpleri Galatasaray ve Beşiktaş bu olayda Fenerbahçe'nin yanında yer alabilir.

Durum bu olunca yandaş medya, federasyona yönelik eleştiri yapmak yerine futbol deyimiyle top çevirmeye çalışıyor ve Fenerbahçe'nin ligden çekilmesi halinde neler olabileceğini sadece spor açısından didikliyor.

Neymiş Fenerbahçe maçlara çıkmazsa bir alt lige düşermiş, elindeki yabancı futbolcuları oynatamazmış, çıkmadığı maçların tazminatını ödermiş, Avrupa'ya gidemezmiş, maçları yayınlayan kuruluş yeniden sözleşme ister ve Fenerbahçe'den de yüklü tazminat talep edermiş falan filan.

Fenerbahçe yönetimi "böyle bir karar alabiliriz" derken sanki bunları hesaplamadı mı

MERAK ETTİĞİM ŞEYLER

Bütün dert yumruk atan Fenerbahçeli futbolcular mı

Futbol federasyonu ortada yok, üç gün geçmesine rağmen Trabzonspor'a verilecek ceza ile ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı ancak bugüne kadar futbolda bölgecilik ve siyasi baskı yapmayı adet haline getirenler şaşırtıcı biçimde üste çıkmaya çalışıyor.

Trabzon'da yaşananlara kulüp yönetimi bile sessiz kalırken ortaya AKP'li belediye başkan adayı çıktı ve Fenerbahçe'yi suçlamaya kalktı.

AKP Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç, bir basın toplantısı düzenleyerek sahada yaşananları bir kenara bırakıp holiganlara karşı kendilerini savunan ve kavgaya karışan Fenerbahçeli futbolcuları suçladı.

"Sahaya yabancı madde atan, şiddet yapan bizim tarafımızdan da varsa cezasını çekecek zaten" diyen AKP'li aday bakın daha sonra ne dedi;

"Ama aynı soruşturma o sahada yerdeyken, ona tekme vuran Fenerbahçeli futbolculara da yapılacak. Biz bunu talep ediyoruz. İş hakkaniyetle soruşturulsun, ona göre hareket edilsin. Bir tane provakatif diyelim girdi sahaya. Sana gelip vurmamış ki... Çullanmışsın üzerine dövüyorsun ve yerdeyken tekme atıyorsun. Bütün bunların soruşturulması lazım."