Özel ve Kılıçdaroğlu'nun 'siyaset' kapışması

CHP'nin bir önceki genel başkanı Kılıçdaroğlu ile mevcut başkanı Özel, önümüzdeki dönemde nasıl siyaset yapılması gerektiği konusunda kapışma halinde. Malum Özel, 31 Mart seçim değerlendirmesi ve SABAH Gazetesi'ne verdiği mülakat ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamına saygı göstereceğini söyleyerek Beştepe'ye görüşmeye gidebileceğini açıkladı. Ardından 23 Nisan resepsiyonundaki çay sohbeti geldi. Özel'in diyalog ve müzakereyi içeren yeni siyaset arayışına eski genel başkan Kılıçdaroğlu, karşı çıktı. Kılıçdaroğlu, "Saray ile müzakere edilmez, mücadele edilir diyerek" CHP'nin iktidara yönelttiği meşruiyet sorgulamasını terk etmesini eleştirdi. Halef ile selefin kapışması basit bir "müzakere mi mücadele mi" polemiği değil. CHP'nin 2019, 2023 ve 2024 seçimlerinden sonra yürüttüğü siyasete dair farklı perspektiflerin rekabeti. Dahası 2028'e nasıl yürünmesi gerektiği konusunda çatışan görüşlerin kapışması.

Kılıçdaroğlu yeni siyaset arayışını eleştirmekte ısrarcı. Gazetecilere verdiği mülakatlarda bu yaklaşımın CHP'ye zemin kaybettireceğini düşündüğünü gösteren ifadeler var. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın isteği ile Anayasa'nın değiştirilemeyeceğini söyleyerek mevcut anayasaya uyulmadığı iddiasını tekrarlamakla kalmıyor. Asıl hassasiyetinin yeni anayasa konusundan çok ekonominin gidişatının ve kutuplaşmanın CHP'ye getireceği fırsat ihtimali ile ilgili olduğunu saklamıyor. Erdoğan'ın ekonomide "sert kararlar" alacağını ve bunun sorumluluğuna "ortak" aradığını öne süren Kılıçdaroğlu, şu cümleyi kullanıyor: "Kutuplaşmadan çıkmanın yolu milletin refaha çıkmasıyla olur... Emeklinin, işçinin, memurun, milyonlarca işçinin sorununu dile getireceksiniz, onların sorunlarını çözerseniz kutuplaşma da biter."

Bu cümleler "Kutuplaşma kime yarar" sorusuna Kılıçdaroğlu'nun cevabının "CHP'ye yarar" olduğunu gösteriyor. 2019 ve 2023 seçimlerinde sert bir kutuplaştırıcı dil ile muhalefet cephesini CHP'nin arkasında toplayan Kılıçdaroğlu, siyasetin yumuşaması ile bu bloğun dağılmasını istemiyor. Muhtemelen 2024 yerel seçim sonuçlarını da bunun başarısı olarak görüyor. Ve Erdoğan'ın CHP ve diğer partileri yönlendirebilecek bir manevra alanına sahip olmasından endişe ediyor. CHP'ye "ekonomik sorunlar temelli, kutuplaştırıcı ve mücadeleci muhalefeti" öneriyor. Bu fikre henüz Özel doğrudan karşı çıkmadı. Ancak alternatif fikri tecrübeli CHP'li siyasetçi Murat