Siyonist ittifakın enerji projesine büyük darbe Doğu Akdeniz'de Türk fırtınası! Atina ve Tel Aviv zor durumda!
İsrail basını, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki yükselen gücüyle ilgili dikkat çeken bir habere imza attı. Kanal 12 İsrail ve Yunanistan'ın dev enerji projelerinin Ankara tarafından engellendiğini ve bu durumun Tel Aviv ve Atina'da derin endişelere yol açtığını bildirdi. Bölgede bir "Türk fırtınası"nın esmesiyle Siyonistlerin elektrik ve gaz tedarik güvenliği zedelendi ve onlarca milyar dolarlık yatırımları riske girdi. İsrail merkezli Kanal 12 (N12) haber kuruluşu, "Sıradaki cephe: Doğu Akdeniz'de Türk fırtınası" başlıklı bir haber yayımladı. Haberde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de artan askeri ve diplomatik gücüyle ve İsrail'in Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile planladığı bir dizi stratejik projeyi engellediği bildirildi. Bu durumun Tel Aviv ve Atina'da derin endişelere yol açtığı vurgulandı. Özellikle Yunanistan'ın, Türkiye'nin sert uyarıları sonrası EastMed boru hattı projesinden geri adım attığı belirtilirken; İsrail'in de Avrupa'ya doğrudan enerji aktarımı planlarını rafa kaldırmak zorunda kaldığı ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin müdahalesiyle Hindistan'dan Avrupa'ya ulaşacak olan IMEC (Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Koridoru) projesinde de gecikmelerin yaşandığı belirtildi.
ANKARA'NIN DİPLOMATİK ETKİSİ VE GÜCÜ SİYONİST İTTİFAKA GERİ ADIM ATTIRDI!
Haberde, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de artan askeri ve diplomatik gücüyle, İsrail'in Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile planladığı bir dizi stratejik projeyi engellediği bildirildi. Bu durumun Tel Aviv ve Atina'da derin endişelere yol açtığı vurgulandı. Özellikle Yunanistan'ın, Türkiye'nin sert uyarıları sonrası EastMed boru hattı projesinden geri adım attığı belirtilirken; İsrail'in de Avrupa'ya doğrudan enerji aktarımı planlarını rafa kaldırmak zorunda kaldığı ifade edildi. Ayrıca Türkiye'nin müdahalesiyle Hindistan'dan Avrupa'ya ulaşacak olan IMEC (Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Koridoru) projesinde de gecikmelerin yaşandığı belirtildi. Yunanistan, Türkiye'nin baskıları nedeniyle projeyi ikinci kez erteledi. Yunan bir yetkili, "Projeye devam etseydik, Türkler kabloyu kesebilirdi. Bu durumda ya savaşmak ya da sessiz kalmak zorunda kalacaktık" ifadelerini kullandı.
TEL AVİV İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİPTİ TÜRKİYE'NİN BASKISIYLA PROJELER BİRER BİRER DURDURULDU
Kanal 12'ye göre, bu projenin engellenmesiyle birlikte İsrail'in elektrik ve gaz tedarik güvenliği zedelendi ve onlarca milyar dolarlık yatırımları riske girdi. Haber kuruluşuna göre, elektrik kablosu projesi, İsrail'in enerji güvenliği açısından kritik öneme sahip. GKRY halkı ise Avrupa'daki en pahalı elektrik faturalarını ödediğinden bu projeye büyük ihtiyaç duyuyor. İsrailli ve Yunan yetkililer, projenin Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilim nedeniyle durma noktasına geldiğini teyit etti.Haber kuruluşu, Türkiye'nin bölgesel nüfuzuyla sadece Great Sea Interconnector adı verilen elektrik kablosunun değil, İsrail gazını Avrupa'ya taşıyacak EastMed doğalgaz boru hattı projesinin de engellendiğini bildirdi. Habere göre, EastMed doğalgaz hattı da benzer sebeplerle iptal edildi. Bu hat, Leviathan gaz sahasından Kıbrıs üzerinden Yunanistan ve İtalya'ya kadar uzanacaktı. Ancak güzergâh, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ihtilaflı sulardan geçiyordu. ABD yönetimi de Ocak 2022'de projeden desteğini çekince ekonomik cazibesi ortadan kalktı. Üçüncü proje olan IMEC, Hindistan'dan Avrupa'ya ulaşacak bir kara-deniz ulaşım koridoru. Ancak Türkiye bu projeye dahil edilmedi çünkü Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan'a yakın olan Türkiye ile iş birliğini reddetti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan ise buna karşılık Irak-Türkiye Kalkınma Yolu projesini öne sürdü.