Zengezur Koridoru

AMAN GÖZDEN KAÇMASIN.

17 Temmuz 2025 Perşembe günü, gazetelerde ve TV'lerde küçük başlıklarla verilen, öne çıkarılmayan bir haber vardı. Öne çıkarılmayan haberin başlığı: "ABD'den Zengezur Koridoru için 100 yıllık kiralama teklifi .Washington, koridorun yönetimini 100 yıllığına devralmaya hazır." Son günlerde yaptığı açıklamalarla dünyanın dikkatini üzerine toplayan ABD Başkanı Trump'ın kara kutusu, ABD'nin Türkiye Büyükelçisi- Suriye Özel Temsilcisi, milyarder Tom Barrack, Zengezur Koridoru konusunda yaptığı açıklamayla bölgede yeni bir diplomatik tartışmanın fitilini ateşledi.

Etrafımızdaki savaşlar-çatışmalar geleceğin çok büyük projelerini gölgelemesin. Çünkü, başta Rusya- Ukrayna Savaşı ve Gazze'deki insanlık trajedisi, soykırım olmak üzere, yakın ve uzak coğrafyamızda şahit olduğumuz jeopolitik gerginlik ve çatışmaların bir boyutu da 'koridor savaşları'na dayanmaktadır. Aslında çok çok önemli olmasına karşın, gazetelerde-TV'lerde öne çıkarılmayan ikinci bir KÜRESEL gelişme oluyor. Merkezinde yine Türkiye var. Çin'den Türkiye'ye ilk yük trenleri yola çıktı. Çin'in Chengdu ve Chongqing şehirlerinden düzenli tren seferleri gerçekleştirilmesi kapsamında ilk iki yük treni 9 Temmuz'da Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Gelecek hafta Türkiye'de olacak. Söz konusu trenler Orta Koridor üzerindeki taşımacılıkta yeni bir dönemi başlattı. Çünkü bu tren seferleri Çin'in Chengdu ve Chongqing şehirlerinden düzenli tren seferleri olacak. İlk iki yük treni Türkiye'ye doğru yola çıktı. Bu seferler, İstanbul'dan, Marmaray'dan geçerek Avrupa-İngiltere'ye kadar Çin ile Avrupa arasında düzenli çalışacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı. Abdulkadir Uraloğlu, küresel koridor olayını anlatan açıklamalar yaptı: "Trenler, Türkiye'nin Orta Koridor'daki lojistik vizyonunun en somut göstergesidir. Trenler, Çin içinde yaklaşık 3 bin 500 kilometre yol katetti. Sonra Orta Asya, Hazar geçişi ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşacaklar.

Trenler 2 bin ton yük taşıyor. Her iki tren de Kazakistan sınırını geçti." Çin'den Avrupa'ya düzenli demiryolu küresel olayının, Türkiye'nin jeostratejik güven adası rolünü de pekiştiren bir adım olduğunu belirten Bakan Uraloğlu şöyle devam etit: Hem bölgesel hem de küresel ticarette alternatif güzergahlar sunarak kriz anlarında bile tedarik zincirlerini ayakta tutma kapasitemizi güçlendiriyoruz. Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemiz açısından gerek taşımacılık gerek enerji ve dijital hatlar bakımından son zamanların en önemli lojistik ağı olan Orta Koridor, Çin başta olmak üzere, güzergah üzerindeki Asya ve Avrupa ülkeleriyle yaptığımız ve yapacağımız işbirlikleriyle daha da gelişecek." Evet. Türkiye dünyanın kilit ülkesi...
Bu iki küresel gelişmenin anlam ve önemi çok büyük. ASYA, dünyanın bir numaralı üretim merkezi haline geldi.