Koridor satrancı

KÜRESEL güçler, ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Avrupa'nın Yeni Dünya düzeni kurgulamalarını çok iyi okuyan Başkan Tayyip Erdoğan, TÜRKİYE YÜZYILI paradigmalarıyla ülkemizi geleceğe hazırlıyor. Yeni Dünya düzeni kurulurken yeni koridorlar da bir bir devreye giriyor. Başkan Erdoğan da Türkiye'nin KORİDOR STRATEJİSİNİ ilmek ilmek örüyor. Bu bağlamda Başkan Erdoğan'ın yönünü çevirdiği Asya'yı Avrupa'ya bağlayan iki koridor var.
1) ZENGEZUR KORİDORU:
Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ Ateşkes Anlaşması gereğince, Azerbaycan ile parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki bağlantıyı kuracak olan koridordur. Türkiye'nin de çok önemli bir parçası olduğu Orta Koridor, Zengezur Koridoru olacak.
Zengezur Koridoru projesi, kara ve demiryoluyla Nahçıvan üzerinden Azerbaycan ile Türkiye arasında doğrudan ulaşımı sağlayabilecek. Proje, Türkiye'nin doğrudan Azerbaycan'a ve Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetleri'ne açılmasını sağlayacak. Orta Asya'yı Hazar Bölgesi, Azerbaycan ve Türkiye'ye bağlayacak Zengezur Koridoru, Türk Devletleri Teşkilatı'nın da öncelikleri arasında. Bakü-Tiflis-Kars Koridoru'na göre daha kısa mesafeye sahip. Bu durum, transit süre açısından son derece önemli.
Zengezur Koridoru başta Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan olmak üzere Rusya, İran, Çin ve ABD'nin ilgi odağında olan bir koridor.
Dolayısıyla lojistik koridor özelliğinden daha fazla politik koridor özelliği de taşıyor.
Üç kıtanın kavşak noktasındaki Türkiye'nin Demir İpek Yolu'nda özellikle Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri açısından lojistik üs olacak Demir ve Deniz İpekyolu, Kuşak ve Yol projesi olarak da adlandırılıyor.
Demir İpek Yolu, aynı zamanda Orta Koridor olarak biliniyor ve bu koridor Türkiye üzerinden geçiyor.
Demir İpek Yolu, ülkemiz açısından çok önemli bir fırsatı barındırıyor.
Ancak bu fırsatın fayda üretmesi için ulusal lojistik koridorların da netleştirilmesi, koridorun uygun lokasyonlarında deniz ve hava limanlarının konumlandırılması gerekiyor.
2) KALKINMA YOLU PROJESİ
(BASRA-OVACIK): Küresel ticarette Türkiye'nin de içinde yer alacağı bir başka rota ise Kalkınma Yolu Projesi.
Bu projenin gerçekleştirilmesi, sadece Türkiye ve Irak arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından değil, bölgesel ve hatta küresel denklem açısından da önemli sonuçlar ortaya çıkarabilecek niteliktedir.