TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, "Terörsüz Türkiye – Terörsüz Bölge" raporunu 18 Şubat'ta kamuoyuna açıkladı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Komisyonu'nun raporunun "tarihi bir belge" niteliğinde olduğunu belirterek, sürecin bu raporla birlikte "yeni bir aşamaya ivme" kazanacağını ifade etti.
Yaklaşık altı ay süren çalışmaların ardından hazırlanan raporun belkemiğini, "2. aşama ile ilgili kritik eşik" ifadesi oluşturuyor. Yeni süreçte "kritik eşik" olarak; PKK'nın silah bırakması ve örgütün silah bıraktığının devletin güvenlik birimlerince teyit ve tescil edilmesi gösteriliyor. Bunun, gerekli hukukî ve politik çerçevenin hayata geçirilmesi için bir başlangıç olacağı vurgulanıyor. Komisyon raporu, "Sürece ilişkin yasal düzenleme önerileri" ve "demokratikleşme" başlıklı bölümlerle devam ediyor. Raporda "Kürt sorunu" ifadesi yer almadı; yalnızca "terör sorunu" kavramı kullanıldı.
Tartışma konusu olan "umut hakkı" ifadesi doğrudan geçmedi. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarına, evrensel hukuk sistemi çerçevesinde atıf yapıldı. "Terör suçu" tanımının, ifade özgürlüğünün önünü açacak şekilde yeniden düzenlenmesi; Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nda bu çerçevede değişiklik yapılması önerildi. Gözler şimdi, yasal ve idari alanda atılacak adımlara çevrilmiş durumda. DEM Parti, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın örgüte fesih çağrısı yaptığı 27 Şubat mesajının yıl dönümünde yeni mesajını kamuoyuna okudu
İmralı'dan gelen mesajda, "Yeni bir siyaset dönemine ve stratejisine kapı açılıyor. Şiddete dayalı siyaset dönemini kapatıp, demokratik toplum ve hukuk temelli bir süreci açmayı hedefliyoruz" ifadeleri yer aldı. Mesajda ayrıca Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katkılarının önemli olduğu ifade edildi.

2