Her yeni, yeni değildir

Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP'yi bölen imzayı atarak ayrıldı ve Yeni Parti'yi kurdu. Yeni Parti'nin, Ekrem İmamoğlu'nun sesi olacağı ifade ediliyor. Partinin siyasi çizgisinin de Ekrem İmamoğlu tarafından belirlendiği uzun süredir konuşuluyor. Yeni partinin, ANAVATAN Partisi kodlarında bir siyasi yapı olacağı iddia ediliyor. Özgür Özel ise siyasi çizginin CHP'ye oldukça benzemesini arzu ediyordu. Özel ve kurmaylarının hazırlıkları, yeni partinin CHP'nin temel ilkelerinden kopmasını değil, bunları yeni bir siyasi anlayışla sürdürmesini hedefliyordu. Yeni Parti'nin siyasi çizgisinin Silivri Cezaevi'nde şekillendiği de öne sürülüyor. Özel, Yeni Parti'yi adeta CHP'nin mirasçısı gibi göstermek için büyük çaba sarf etti.

Nitekim Özel ve arkadaşları, Atatürk'ün kurduğu CHP'yi bölmenin ezikliğini gidermek istercesine, Yeni Parti'yi Atatürk'ün isminin arkasına sığınarak ve bazı semboller üzerinden kurmaya çalıştı. Yeni Parti'nin kuruluş tarihinin 24 Temmuz olarak belirlenmesiyle, Türkiye'nin bağımsızlığını tescil eden Lozan Antlaşması'na ve bu görüşmelere katılan CHP'nin eski Genel Başkanı İsmet İnönü'ye atıfta bulunuldu. Özel ve arkadaşları topluca Hacı Bayram Camii'nde namaz kıldı, Birinci Meclis önünde fotoğraf çektirdi ve ilk toplantılarını Anadolu Kulübü'nde yaparak Atatürk'ün dönemini taklit etti.

TARTIŞMALI İSİMLER

Özgür Özel, kurdukları partinin logosuyla da dikkat çekici mesajlar vermeye çalıştı. Logoda sadece kırmızı büyük harflerle "YENİ", altında ise küçük harflerle "Parti" ibaresi yer aldı.
Bu logoyla CHP'nin meşhur Altı Ok amblemine veda edildi. Yeni logo, sosyal medyada bazı vatandaşlar tarafından akşam sofralarının bir içkisini çağrıştırdığı yönünde yorumlandı.

Logo ile birlikte paylaşılan görselde Özgür Özel, Atatürk'ün giydiği şapkaya benzer bir şapkayla bir traktör üzerinde yer alıyordu. Görselde özellikle Atatürk'e atfedilen "Köylü milletin efendisidir." sözüne yer verilmişti. Bu görüntüler, Atatürk'ün ismi etrafında dolaşarak CHP seçmeninden oy alma çabası ve CHP'yi bölmenin oluşturduğu olumsuz algıyı giderme girişimi olarak değerlendirildi.
Özgür Özel'in kurduğu Yeni Parti'nin kurucuları arasında yer alan bazı isimlerin geçmişlerinin, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek gelişmeler nedeniyle tartışma konusu olabileceği görülüyor. Özgür Özel'in yakın çalışma arkadaşları olan milletvekilleri Veli Ağbaba, Burhanettin Bulut, Özgür Karabat ve Yüksel Taşkın'ın isimleri, devam eden bazı yolsuzluk ve kurultay şaibesi iddianamelerinde geçiyor. Hâlen milletvekili olmaları nedeniyle haklarında parlamenter soruşturmaları sürüyor.