BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayında iki önemli ziyaret gerçekleştirecek. Bunlardan biri, Lahey'de düzenlenecek NATO Zirvesi için Hollanda ziyareti... 24-26 Haziran 2025'te yapılacak zirvede, NATO üyesi 32 ülkenin devlet ve hükümet başkanları olacak. Bir diğeri de ABD ziyareti... Başkan Erdoğan, NATO zirvesi ve ABD ziyaretinde aynı dosyalar üzerinde birebir görüşmeler yapmaya hazırlanıyor. Bu iki zirve hazırlıkları sürerken Başkan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Rusya- Ukrayna savaşını durdurma diplomasisi yürüttükleri öğrenildi. Erdoğan, yayınladığı "CUMHUR İTTİFAKI TÜRKİYE'NİN GÜVENCESİDİR" başlıklı mesajında, Ukrayna'daki gelişmelere değindi "Rusya-Ukrayna arasında dördüncü yılına giren savaşın sona erdirilmesine yönelik görüşmelerin İstanbul'da yapılması için temasları sürdürüyoruz" dedi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de 4 Haziran'da İngiliz Reuters'e konuştu.
Suriye ve İsrail ile ilgili çok önemli bilgileri verdi. 'Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekme ya da yerini değiştirme yönünde kısa vadeli bir planı bulunmadığını' söyledi. Suriye'de barış ve istikrar sağlandığında, terör tehdidi ortadan kalktığında bu çekilmenin olabileceğini bildirdi. Türk Ordusu'nun Suriye Ordusu'na askeri eğitim ve danışmanlık verdiğini ve savunma kapasitesini artırmaya dönük adımlar attığını söyleyen Güler, "Suriye'nin savunma kapasitesini artırmak için adımlar atıyoruz. Askeri eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeye başladık" sözlerini kaydetti. Bakan Fidan ise Suriye'deki son gelişmeleri şöyle anlattı: "PKK-YPG-SDG'nin Mart'ta yaptıkları anlaşmadan sonra pratikte çok fazla bir şey olmadı görünürde.
Ama perde gerisinde çok fazla şey var.
Başta ABD'li dostlarımızın telkinleri ve çalışmaları, Suriyeli kardeşlerimizin Şam'daki yönetimin birçok alanda olduğu gibi bu alanda da artık kendine yönelik yeni bir altyapı ve kurumsallaştırma geliştirmesi ve buna yönelik adımlar atmaya başlaması, Türkiye'de olan gelişmeler. Şimdi bu üçlü perspektifle giderek daha koordine oluyorlar. Şam, Ankara ve Washington arasındaki görüş birlikteliğini daha da sağlayıp bu belayı inşallah sıkıntısız bir şekilde aşmanın yolunu bulacağız, ona doğru gidiyoruz." Fidan, PKK-SDG'nin tasfiyesine ilişkin süreci de söyle anlattı: "Avrupa ülkeleri, Terörsüz Türkiye projesinde nasıl rol oynayabilirler, bu çok dikkat gerektiren, özen gerektiren bir çalışma. Buradan olumlu bir süreç yürüme ihtimali varken onu bizim baltalamamamız lazım, ama diğer taraftan bir uyma sürecinde olup, gardımızı düşürüp, kendi aleyhimize bir ortamın gelişmesine de izin vermememiz lazım. Çok dikkatli gözetlememiz lazım, bu verileri iyi toplamamız lazım.''