Erdoğan - DEM görüşmesinin anlamı

Irak Pençe Kilit operasyon bölgesinde vatan, milletimiz uğrundan şehit olan kahraman Mehmetçiklerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı, sabır, etkilenen kahramanlarımıza da acil şifalar dileriz. Terörsüz Türkiye yolunda bu hafta tarihi adımlar atılıyor. PKK'nın silah bırakmaya başlaması bekleniyor.

Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek ören Başkan Erdoğan, Azerbaycan dönüşünde, DEM Parti ile yapacağı görüşmeye ilişkin, "Terörsüz Türkiye hedefine ulaşmak için bugüne kadar atılan adımları ve bundan sonrasını ele alacağız. PKK'nın silah bırakması, Türkiye için hem güvenlik hem demokrasi hem de kalkınma alanlarında yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. "Terörsüz Türkiye" başlığı noktasında herhangi bir sıkıntı yok.

Ülkemizin tamamında, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'da "Terörsüz Türkiye"yi nasıl inşa edeceğimize yönelik çalışmaları birlikte yapacağız. Burada herhangi bir tereddüt söz konusu değil. Cumhur İttifakı olarak zaten biz bu konuda hemfikiriz. İnşallah Terörsüz Türkiye'yi de birlikte inşa edeceğiz. Bizler silah bırakma işinin de yakından takipçisiyiz" demişti.
DEVLET-MİLLET PROJESİ 2. KÜLLİYE FOTOĞRAFI

Erdoğan, DEVLET-MİLLET PROJESİ'nin önünün tam açılmasını sağlayan görüşmeyi, DEM heyetini 2. kez Külliye'de yaparak, sürecin devlet politikası olarak yürütüldüğünün mesajını bir kez daha verdi. Erdoğan'ın, DEM heyeti ile görüşmesine katılan MİT Başkanı İbrahim Kalın, hemen Irak'a hareket etti. Bugün (Salı) Irak merkezi ve Kürt özerk bölge yönetimi ile, PKK'nın Süleymaniye'de silah bırakma sürecinin koordinasyonu için temaslarda bulunacak. 1 Temmuz'da da Kuzey Irak'taydı. Mesut Barzani başta olmak üzere Erbil yönetimi ile temaslarda bulunmuştu. Kuzey Irak'tan sonra Bağdat ayağını da sağlama alacak. Böylece Ankara- Bağdat ve Erbil üçgenindeki mekanizmayı oluşturacak.

9 TEMMUZ ÇARŞAMBA: MİT
Başkanı İbrahim Kalın, Ankara'ya dönecek, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'la görüşecek. Terörsüz Türkiye sürecinin Meclis'le koordineli sürdürüleceği mesajı verilmiş olacağı gibi TBMM'de kurulacak komisyonun rolü de devletin kararlılık duruşu ile pekiştirilecek.

SİLAHLARIN TESLİMİ...
PKK'nın militanlarından bir grubun 9-10-11 Temmuz günlerinde birinde, Süleymaniye'de fiilen silah bırakması bekleniyor. Planlamalara göre, Kuzey Irak sahasında silah bırakma süreci Ankara-Bağdat-Erbil hattında üç ayaklı bir koordinasyonla yürütülecek. Bırakılan silahlar MİT tarafından kayıt altına alınacak. Terör örgütü PKK mensupları 40-50 kişilik gruplar halinde silah bırakacaklar.