Karta yüklenirken iki kere düşünün

Son dönemde kamuoyunda sıkça konuşulan kredi kartı kısıtlamaları tek tek devreye alınıyor. Geçen hafta bazı bankaların nakit avans limitini ve taksit sayısını 3'e indirmesinin ardından dün yeni bir adım geldi. Merkez Bankası'nın kararına göre; karttan nakit avans kullanımı ile kredili mevduat hesabından para çekiminde aylık yüzde 4.42 olan faiz yüzde 5'e çıktı. Gecikme faizi de yüzde 4.72'den yüzde 5.30'a yükseldi.

Merkez Bankası, fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun dizginlenmesi için son dönemde peş peşe adımlar atıyor. Bu ay içerisinde bu yönde atılan ilk adım kredi büyümelerine yönelik kısıtlamaydı. Bankanın kararına göre; TL ticari krediler için yüzde 2.5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2'ye indirilmişti. İhtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmüştü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmişti.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

HEMEN ETKİSİNİ GÖSTERMİŞTİ

Bankalar belirlenen limitlerin üzerinde kredi büyümesi gerçekleştirirse ilave yükümlülüklerle karşılaşacak. Yani bu durum bankaya ek maliyet getirecek. Bu kararla kredi musluklarının kısılması, dolayısıyla kredi kaynaklı iç tüketimin frenlenmesi, yani tüketim kaynaklı enflasyon artışının önlenmesi amaçlanmıştı. Kredi büyümesine yönelik bu hamlenin ardından geçen hafta bankalar hemen harekete geçti. Kararın ilk etkisi de bir kredi türü olan nakit avansta görüldü.
AVANS LİMİTİ YÜZDE 25'LE SINIRLI

Kredi büyümesi hızlı olan bazı bankalar, karttan nakit avans çekim limitini sınırlandırdı ve taksit sayısını düşürdü. Karttan taksitli çekimde vade 12 aydan 3'e indirildi. Taksitli nakit çekim limiti de kart limitinin yüzde 25'i ile sınırlandırıldı. Daha önce bu limit de kart limitinin yüzde 80'i kadar uygulanıyordu. Merkez Bankası'ndan dün yeni bir hamle geldi. Banka nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına uygulanacak aylık faiz oranlarını yüzde 4.42'den yüzde 5'e çıkardı (yıllık bileşik yüzde 112.9'a denk). Karar 16 Mart itibarıyla geçerli olacak.

SON 3 AYDIR SABİT KALMIŞTI

Kredi kartı alışveriş faizi şu anda yüzde 3.66, gecikme faizi ise yüzde 3.96 olarak uygulanıyor. Kredi kartından nakit çekimde faiz yüzde 5'e çıktı. Nakit çekim sonrası veya ekstre kesimi sonrası oluşan borcun zamanında ödenmemesi halinde daha önce yüzde 4.72 olarak uygulanan gecikme faizi de yüzde 5.30'a yükseldi. Bu oranlar kredili mevduat hesabı (KMH, artı para) için de geçerli olacak. Merkez Bankası aralık ve ocakta faiz yükseltse de kredi kartı faiz oranını değiştirmemişti. Şubat ayında ise 8 ay sonra faiz artırımına ara verdiğinden yine kart faizinde değişiklik yapmamıştı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

NE KADAR ÖDENECEK

Daha önce örneğin yüzde 4.42 faizle 12 ay vadeli, 50 bin lira taksitli nakit avans kullanan bir tüketici aylık 5 bin 881 lira, toplamda vade sonunda 70 bin 573 lira ödüyordu. Taksit 3'e düşünce aynı tutar için aylık ödenecek taksit 18 bin 617 lira olmuş, taksit sayısı azaldığı için de 3 ay sonunda 55 bin 852 lira toplam geri ödeme yapılacaktı. Şimdi ise yüzde 5 faizle 50 bin lira nakit avans çeken bir kişi 3 ay vade için 18 bin 878 aylık taksit, 56 bin 636 lira toplam geri ödeme yapacak. Kartla nakit çekiminde aylık faize (akdi faiz) ek olarak, faizin TL karşılığının yüzde 15'i kadar 'Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF)' ve yüzde 5'i kadar da 'Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)' alınıyor. Faiz artışı özellikle kredi kartı dönem borcunun sadece asgari tutarını ödeyenleri zorlayacak gibi görünüyor. Yani kart ve KMH hesaplarına takla artıranların eli zayıfladı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

SIRADA HANGİ ÖNLEMLER VAR

Kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin faiz ve avans hesapla sınırlı kalmayacağı belirtiliyor. Kamuoyunda uzun süredir tartışılan ve olası diğer düzenlemeler şöyle: