Cep ekonomisine duygusal dokunuş

Son dönemde açıklanan veriler harcamaların hızla arttığını gözler önüne seriyor. Kredi kartı kullanımı ve hacmi rekordan rekora koşuyor. Alışveriş çılgınlığının önüne geçilemiyor. Büyüme verilerinde bile hanehalkı harcamalarının ağırlığının hayli fazla olduğunu görüyoruz. Çoğu ihtiyaçtan dolayı yapılan harcamaların önemli bir bölümünün de 'isteklerden' kaynaklandığını söylemek mümkün.

DENGELERİ ALTÜST EDİYOR

Yani duygulara, o anki ruh haline göre plansız harcamalar yapılıyor. Bu da bireylerin bütçe dengesini altüst ediyor. Peki engel tanımayan gereksiz harcamaların önüne nasıl geçilebilir Bu işi yoluna koymaya yarayacak psikolojik taktikler var mı Otokontrol nasıl sağlanır Nereden başlamalı Tüm bu konuların ayrıntılarını Psikolojik Danışman Dr. Feyza Çelen'le konuştuk.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BORÇ SARMALININSONU HÜSRAN

Harcama kontrolü için etkili bir psikolojik telkin var mı

Kendimizi her konuda ikna edebilmemiz önemli bir beceri. İrademizin varlığını ancak bir şeylerden vazgeçerken, 'hayır' derken, bekleme evrelerinde daha çok hissederiz. Harcama kontrolü, bu becerimiz ne kadar gelişmişse o kadar mümkün. Dönem itibarıyla durmak, düşünmek ve yeni bir yol alabilmek gerekiyor. En ciddi sorunun bir borcu öderken başka bir kredi ile kapatmak, birkaç kredi kartı ile ayı döndürmeye çalışmak olduğunu hatırlatmak isterim. Alınan borçların, zamanında ödenememesi ile ilgili durumların olumsuz sonuçlarını görüyoruz.

ANAHTAR SORULAR

Harcama yaparken zihin listemizdeki ihtiyaçlar için kendimize sorular soralım:

Gerçekten ihtiyacım var mı

Bu aldığım ürün ne kadar gerekli

Elimdeki başka bir ürün, bu ihtiyacımı karşılayabilir mi

Alışverişlerim bir başkasına özenti veya gösteriş gibi durumlar içeriyor mu

Bu ürünü bugün almasam ne kaybetmiş olurum

Başa çıkamayacağım bir durum var mı

ÖNCE KENDİMİZİ KEŞFEDELİM

Peki harcama yaparken kontrolsüz düşüncelerimizi nasıl bastırabiliriz

Düşünceyi bastırmaktan ziyade düşüncelerimizi şekillendirmek çok daha önemli. Kendimizi tanıyıp sevmek birçok davranışımızı daha iyi yönetmemizi sağlar. Kontrolümüzü en çok kaybettiğimiz alanlardan biri de taksitli alışverişlerimiz. Taksitli alışverişte aylık ödenecek tutarın gözümüze küçük parçalar halinde görünmesi ciddi bir illüzyon. Toplamda ne ödeyeceğimizi bilmek kısmına daha çok odaklanmamız şart. Özellikle taksit, ertele gibi seçenekler kişiye aylık mutluluklar gibi gelse de o kadar da cazip imkanlar sunmuyor. Bunun farkında olmak gerek.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

TAHAMMÜL YOK PLANLAR KISA VADELİ

Tasarrufları artırmak adına motivasyonlarımız neler olmalı

Şimdilerde uzun vadeli birikim ve yatırım yapmak imkansız görünüyor. Motivasyon becerimiz, sonunda gelecek ödülü beklemek için yeterli değil. Kısa zamanda daha çabuk para kazanmak ya da ufak tefek birikimleri çoğaltmak adına kumar, bahis ve bilinçsiz borsa hareketlerinin ciddi anlamda bekar gençleri ve yeni evlileri sarstığını söyleyebilirim.

BÜYÜKANNE BİRİKİMİ ŞART

Gereksiz tüketmeyi, çılgın alışverişleri, umursamaz tatilleri, 'aman bu da arada ödenir gider diye düşündüm'leri geride bırakmamız gerekiyor. Eskiden çalışmayan büyükannelerimiz dahi her ay artırdıkları paralarla bir altın alıp kenara koyarlardı. Evde büyük bir alım olacaksa ya da kaza, hastalık gibi durumlarda bu altınlar imdada yetişirdi. Sanki bu konuda biraz mazide kalan böyle davranışları geri kazanmak gerekiyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

'BATTI BALIK YAN GİDER' ANLAYIŞI

Sürekli harcama isteğine karşı zihnimizde nasıl bir düşünce geliştirmeliyiz