Enflasyon mayıs ayında yüzde 1.53 ile beklentilerin altında gelince piyasalarda 'faiz inecek' düşüncesi güçlendi. Beklentideki bu değişim uzun süredir yatırımcısını bezdiren borsada yükselişi destekledi. Faiz yatırımcısı 'Acaba gelirim azalacak mı' diye sormaya başladı. Altın, gümüş, tahvil... İşte kafaların karıştığı böyle bir dönemde 'dengeli portföy' ayarlaması yani yatırım sepetinin çeşitlendirilmesi önemli hale geldi.
VADELİDE YÜZDE 48-50 GETİRİ
Enflasyon, bütün kötülüklerin anası! Fiyatlama davranışını, yatırım iştahını olumsuz etkiliyor. Diğer yandan kazançların erimesine neden oluyor. İşte bu nedenle son 2 yıldır sıkı bir para politikası yürütülüyor. Bu noktada en güçlü araç ise faiz. Merkez Bankası 17 Nisan'da politika faizini yüzde 46'ya, gecelik borç verme faizini de yüzde 49'a çekmişti. Piyasalara da üst banda çok yakın seviyede borç veriyor. Dolayısıyla 32 günlük vadeli mevduatın faizi de yüzde 48-50, para piyasası fonları ile serbest TL fonların günlük getirileri de yüzde 0.12-0.14 aralığında (yıllık bileşiği yüzde 59) oluşuyor.
Haberin DevamıTL, 5 AYDA ENFLASYONU YENDİ
Gelinen noktada TL, yatırımcısına hatırı sayılır bir kazanç sunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) salı günü açıkladığı verilere göre; son 5 aylık enflasyon yüzde 15.1 oldu. Yıl başından bu yana para piyasası fonları yüzde 20.4 kazanç sağladı. Yüzde 15'lik stopajı çıkarınca faiz yatırımcısının ilk 5 ayda enflasyonun üzerinde getiri elde ettiği görülüyor. Yılbaşından bu yana mevduatın ortalama bileşik getirisi yüzde 55 oldu. Bu da aylık brüt yüzde 3.7, nette ise yüzde 3.14 kazanç anlamına geliyor. Böylece 5 aylık getiri net yüzde 16'yı aşıyor.
19 HAZİRAN HESAPLARI YAPILIYOR
Para piyasası fonlarının sadece mayıstaki ortalama getirisi yüzde 4 oldu. Bu da yüzde 1.53'lük aylık enflasyonun oldukça üzerinde bir getiriye işaret ediyor. Mevduat ile fonların getirisini enflasyon ve faizle ilgili beklenti tayin ediyor. Mayıs ayı enflasyonu beklentinin altına gelince ve yıllık enflasyon da yüzde 35.4'le 3.5 yılın dibini görünce '19 Haziran'da faiz indiriminin başlayabileceği' tahminleri yapılmaya başladı. Bu durum fonlama faizi ile mevduat faizlerine henüz yansımadı. Ancak yükseliş için bir hikaye arayan borsada iki gün üst üste alımlar geldi. Bu da bir gözü hisselerde olan yatırımcının kafasını karıştırdı.
Haberin DevamıYIL SONUNDA HANGİ SEVİYELER KONUŞULUR
20'LI RAKAMLAR HEDEFE GİRDİ
Enflasyonda ibre aşağı yönlü. Haziran enflasyonunun da düşük gelmesi bekleniyor. Enflasyon geri kalan 7 ayda yüzde 1.8'in altında gelirse yıl sonunda enflasyon yüzde 30'un altında kalacak. Bu da Merkez Bankası'nın 20'li tahminleriyle örtüşüyor. Bu beklentilerle birlikte faiz indirimlerinin potaya girdiği görülüyor. Haziran veya temmuzda bir indirim başlayacaksa yatırımcıların portföy dağılımını gözden geçirmesinde ve yeni ayarlamalar yapmasında fayda var. Öncelikle Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 5 faiz toplantısı yapacağını hatırlatalım.
HER DURUMDA REEL FIRSAT VAR
Eğer Merkez, gelecek 5 toplantının her birinde 2 puan faiz indirirse politika faizi yüzde 36'ya inecek. Faiz indirimi aylık 2.5 olursa bu durumda yüzde 33.5'luk yıl sonu enflasyonu oluşabilir. Bir ay pas geçilirse politika faizi yüzde 36-37 seviyesinde yılı kapatabilir. Yıllık enflasyon da sene sonunda yüzde 30'un altında oluşursa TL yatırımcısı reel ve garanti bir getiri elde edebilir. Yani faiz koridorunun yüzde 49 olan üst bandı veya politika faizi düşse dahi portföyünde TL bulunduranlar bu yılı kazançla kapatacak. Şu anki mevduat faizi ve yıllık enflasyona göre bile yüzde 7-8 net reel getiri söz konusu. Yüksek faizi bulabilen 92 günlük vadeleri değerlendirebilir.
Haberin DevamıBORSA DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKTİ
Faizde indirim kokusunu alan borsada son 3 günde hızlı bir yükseliş görüldü. Hafta başında 9 bin puanın altına inen BIST 100 Endeksi, 9 bin 500 puana dayandı. Borsanın temel kuralı 'Beklentiyi al, gerçekleşince sat' şeklinde. Dolayısıyla faizde indirim beklentisi borsada fiyatlara yansıyor gibi. Burada belirleyici olan yılın geri kalanındaki para politikasının seyri olacak. Kısa süreli bu yükselişin kalıcı olup olmadığı da izlenecek. Eğer faizde indirim döngüsü başlayacaksa borsa, alternatif bir yatırım aracı olarak öne çıkabilir. Bu durum da hisse senedi fonlarını destekleyebilir. Özellikle faiz indiriminden en çok nemalanacak olan bankaların yoğun olduğu hisse fonları dikkat çekebilir. Bu olası beklentiyle 'risk algısına göre' yatırım fonlarının portföye kademeli eklenmesi de olası yükselişlerden faydalanmayı mümkün kılabilir.