Serinlerken faturaya aman dikkat!
Türkiye'de son 55 yılın en sıcak dördüncü haziran ayı yaşandı. Bunaltıcı sıcaklıklar temmuz ayında da devam ediyor. Bu havalarda serinlemek için klima ve vantilatör gibi cihazlara aşırı yüklenmeler oluyor. Ancak bu cihazlar kontrolsüz kullanılırsa faturayı da kabartıyor. Peki fayda-maliyet karşılaştırması bize ne diyor İşte sizi serinletirken cebinizi ısıtacak hesap ve basit önlemler...
SATIŞLAR HER YIL KATLANIYOR
2024 yılında yaşanan yüksek sıcaklıkların etkisiyle Türkiye split klima pazarı 2.5 milyon adet büyüklüğüne ulaştı. Rekor kıran sıcaklıklar nedeniyle satışların artarak sürmesi bekleniyor. Klimaların fiyatı 25-35 bin lira arasında bulunuyor. Marka, BTU, Watt değerleri fiyatı ve enerji tüketimini tayin ediyor. BTU; İngiliz ısı birimi 'British Thermal Unit'in kısaltılmasından oluşuyor. Kabaca 'soğutma kapasitesi' diyebiliriz. Klimalar, temmuzun kavurucu sıcaklarında neredeyse 24 saat çalışıyor. 9.000 BTU kapasiteli bir klima, 12 saat açık kaldığında ayda 266 kilovatsaat enerji harcıyor.
Haberin DevamıAYLIK 964 LİRAYI BULUYOR
Mesken tüketicisi için elektrikte iki kademe uygulanıyor. 240 kilovatsaatin altında (günlük 8 kilovatsaat) tüketim yapanlar kilovat saat başına 2.59 lira öderken, bu tüketimi aşanlar yüksek kademeye giriyor ve 240 kilovatsaatin üzerindeki tüketim için 3.62 lira ödüyor. Dolayısıyla 12 saat çalışan bir klimanın yüksek kademeden faturaya yansıması 964 lirayı buluyor. Klimanın kapasite ve tüketimi arttıkça fatura kabarıyor. Cihaz kapasitesi 18.000 BTU'ya çıkarsa, aylık tüketim 641 kilovatsaate, faturaya yansıması da 2 bin 319 liraya çıkıyor. Ticarethanelerde bu tutarlar 2 bin 500-4 bin lira arasında oluyor.
1 DERECE ÇOK ETKİLER
Klimadaki her bir derecelik artış yüzde 5 tasarruf sağlar. Klimanın ayarını 22 dereceden 24 dereceye getirerek yüzde 10 gibi yüksek bir tasarruf oranına ulaşmak mümkün
EKONOMİ İÇİN DOĞRU KLİMA SEÇİLMELİ
* BTU kullanılan alan için çok düşükse: Klimanız geniş bir alanı soğutmak için sürekli çalışır. Bu da elektrik faturanızın fazlasıyla artmasına neden olur.
* BTU gereksiz büyükse: BTU kullanılan alan için çok yüksekse alan tamamen soğumadan ve nem dengelenmeden klima kapanır. Bu da aynı alan içinde farklı sıcaklık derecelerinin oluşmasına neden olur.
* Metrekare hesabı yapın: 20-30 metrekarelik bir alanı soğutmak için 9.000 BTU'luk, 30-40 metrekare arası bir alanı soğutmak için 18.000 BTU'luk ve 45-60 metrekarelik bir odayı soğutmak için de 24.000 BTU'luk klima tercih edilebilir.
VANTİLATÖR DAHA HESAPLI
Klima için bütçeniz yeterli değilse ayaklı vantilatör de günlük ihtiyacınızı belli ölçüde karşılayabilir. 75-100 Watt güç aralığında çalışan vantilatörün saatlik tüketimi 0.07-0.10 kilovatsaattir. Günde 12 saat çalışan bir ayaklı vantilatörün aylık elektrik tüketimi 25 kilovatsaat olurken bu da faturaya günlük 3 lira, aylık ise 90 lira civarında yansır. Orta halli vantilatörlerin fiyatı 800-1.500 lira arasında. Enerji tüketimi, satın alma maliyeti ve bakım masrafı gerektirmemesi gibi nedenlerle vantilatör en hesaplı tercih gibi duruyor. Ancak klimanın sağladığı konfor elbette vantilatörle sağlanamıyor.
Haberin DevamıEN DÜŞÜK SICAKLIKTA ÇALIŞTIRMAYIN
Klima genelde yanlış kullanılıyor. Hava çok sıcaksa klimanın ayarı 16-17 derecelerde tutuluyor. Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Klimanızı 25 derecenin altında ve dış ortam sıcaklığından maksimum 6 derece daha düşük bir sıcaklığa ayarlayın. Fark 10 dereceyi geçmesin. Dışarıdaki sıcaklık çok fazla ise ortam sıcaklığını belirli aralıklar ile 5'er derece düşürmeyi deneyin. Böylece sağlığınızı ve bütçenizi korumuş olursunuz.