Sağlık ve eğitim gideri varsa kira vergisi düşer

Kira geliri için ay sonuna kadar beyanname verilecek. Beyanname verirken dikkat edilecek ayrıntılar cepten çıkacak parayı da düşürebiliyor. Örneğin; kiralık konut için yapılan masraflar dışında mülk sahibinin kendisi ve ailesi için yaptığı sağlık, eğitim ve sigorta harcamaları indirim konusu yapılabiliyor.

TESPİT ETMESİ ÇOK KOLAY

2023 yılında elde edilen kira geliri, 21 bin liralık istisna tutarını aşıyorsa beyanname verilmesi gerekiyor. Hem kiracıların verdiği bilgiler hem de tapu, banka ve sigorta kuruluşlarından sağlanan verilerle evin kirada olup olmadığı rahatlıkla tespit edilebiliyor. Geçen haftaki yazımızda kira beyannamesi doldururken 'getiri' ve 'götürü' gider yöntemlerinden hangisinin, hangi durumda tercih edilirse avantaj sağlayacağını detaylıca açıklamıştık.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BU TERCİHLERE DİKKAT!

İki yöntemi kısaca hatırlayalım... Götürü gider yöntemi tercih edildiğinde istisna tutarı çıkarıldıktan sonra kalan tutardan yüzde 15 daha indirim yapmayı sağlıyor. Gerçek gider yöntemiyle ise evle ilgili yapılan asansör, yalıtım, kombi, ankastre masrafları kira gelirinden indirilebiliyor. Ayrıca ev krediyle alınmışsa faiz ödemeleri de gider olarak gösterilebiliyor. Yine ev, 2019'dan sonra alındıysa evin satın alma bedelinin yüzde 5'i gider olarak hesaba dahil ediliyor.

DETAYLICA OKUMALISINIZ

Konuta yapılan harcamaların dışında mülk sahibinin kendisi, eşi ve çocukları için yaptığı bazı harcamalar da gider olarak gösterilebiliyor. Bu yazımızda bunun detaylarını paylaşacağız. 'Hazirbeyan.gib.gov.tr' internet adresine girince göreceğiniz beyanname ekranında 'istisna', 'gider' gibi bölümlere yazılan her bir tutar kira gelirinin düşmesini sağlıyor. Bunlar arasında özellikle eğitim, sağlık ve hayat sigortası gibi harcamalar dikkat çekiyor.

5'İNCİ BÖLÜMÜ ATLAMAYIN!

Sağlık, eğitim, sigorta gibi masraflar varsa, 'getiri' veya 'götürü' gider yönteminden birini seçerek hazır beyan sistemini doldurduysanız, sayfayı aşağıya doğru kaydırdığınızda 5'inci maddede yazan 'Gelirden yapılacak indirimler' bölümünü göreceksiniz. O bölüm altında 'şahıs sigorta primleri', 'eğitim ve sağlık harcamaları', 'bağış yardımları', 'sponsorluk harcamaları' gibi maddeler yer alıyor ve her birinin karşısında bu harcamalara ilişkin ne kadar indirim yapılabileceği yazıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

KİTAP, KIYAFET, SERVİS ÖDEMELERİ

Eğitim harcaması indiriminde 18 yaş sınırı var. Eğer üniversite eğitimi devam ediyorsa 25 yaşın dolmaması gerekiyor. Peki hangi harcamalar indirim konusu yapılabilir Kitap ve kırtasiye masrafları, servis (ulaşım) ücretleri, kurs ücretleri, kreş ve özel yurt masrafları indirim konusu yapılabiliyor. Okul yemek parası ve vakıf üniversitelerine ödenen eğitim harcamaları ise indirim olarak dikkate alınamıyor. Harcama belgeleri beyanname verirken eklenmiyor fakat faturanın alındığı işletme unvanı, vergi ve fatura numarası ilgili satırlara kaydediliyor. Ayrıca bu harcamalara ilişkin belgelerin mülk sahipleri tarafından beyannameye yazıldıktan sonra 5 yıl saklanması gerekiyor.

İŞTE ÖRNEK HESAPLAMAYLA SAĞLANAN AVANTAJ

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı