Kira vergisinde ince hesap

Evi kirada olan milyonlarca vatandaş bu yıl kira beyannamesi verecek. Kira geliri beyan ederken seçilecek yöntem, istisna tutarları, kirada olan evin kredi borcu ve evle ilgili yapılan harcamalar, cepten çıkacak vergiyi direkt etkiliyor. Hangi detayların, kimin için daha avantajlı olduğunu araştırdık.

1 NİSAN'A KADAR SÜRE VAR

Vergi daireleri, özellikle bu yıl kira geliri elde edenleri sıkı takibe aldı. Banka hesaplarından faturalara kadar birçok para hareketini takip eden maliye, kiracılardan da bilgi topluyor. Özetle 2023 yılında kira geliri elde edenlerin vergi beyannamesinden kaçma şansı yok. Beyanname verme işlemleri ise bugün itibarıyla başlıyor ve 1 Nisan'a (31 Mart hafta sonuna rastladığı için) kadar devam edecek.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

ÇAPRAZ SORGULAMA YAPILIYOR

Kira gelirine ilişkin beyanlar; nüfus, tapu, banka, sigorta şirketleri gibi kurum ve kuruluşlardan elde edilen bilgilere göre oluşturulan hazır beyan sistemi (hazirbeyan.gib.gov.tr) ile mobil uygulama üzerinden veya vergi dairelerinden yapılabiliyor. Hazır beyan sistemine e-Devlet şifresiyle girdiğinizde adınıza hazırlanmış beyannameler ekrana yansıyor. Gerekli kontrolleri yapıp onaylarsanız, ödeyeceğiniz vergi otomatik olarak hesaplanıyor.

TEK KONUT İSTİSNASI VAR

Her yıl konut kira beyannamesi verirken belli bir istisna tutarı belirleniyor. Buna göre; geçen yıl konut kiralarından elde edilmiş gelirlerin 21 bin liralık kısmı vergiden muaf tutulacak. İstisna sadece tek konut için geçerli. Kira geliri 21 bin liralık istisnanın altındaysa beyanname verilmeyecek. Örneğin; aylık 1.700 lira kira geliri olan bir mülk sahibi 20 bin 400 lira gelir sağlıyor. Bu tutar, 21 bin liranın altında olduğundan beyan etmeye gerek yok.

KREDİ TAKSİTİ ÖDENIYORSA AVANTAJLISINIZ

Kiraladığı evi banka kredisiyle alıp taksit ödeyen kişi 'gerçek gider'i seçerse ödediği faizleri ve diğer masrafları kira gelirinden düşebiliyor. Örneğin; 1 milyon 800 bin liraya satın alınan ve 18 bin liraya kiraya verilen daire için geçen yıl bankaya taksit anaparası dışında 36 bin 200 lira kredi faizi ödenmiş olsun. Bu daire için 26 bin 800 lira asansör ve sigorta harcaması yapıldığını da varsayalım. Ev sahibi tüm bu giderlerle birlikte evi satın aldığı bedelin yüzde 5'ini (1.800.000 x yüzde 5 90.000 lira) indirim konusu yapabilir. Bir başka deyişle 26 bin 800 36 bin 200 90 bin lira 153 bin liranın tamamı 2023 kira gelirinden indirilebilecek. Böylece damga vergisi dahil 8 bin 998 lira vergi ödenecek. Hiç gider hesabı yapılmasaydı ve bu daire için 'götürü gider' yöntemi seçilseydi o zaman 31 bin 219 lira vergi borcu çıkacaktı. Bu hesapla 22 bin liranın üzerinde kazanç sağlanıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

İKİ FARKLI SEÇENEK SUNULUYOR

Gelir beyanında iki farklı yöntem sunuluyor: 1-Gerçek gider yöntemi, 2-Götürü gider yöntemi. Beyanda bu yöntemleri seçerken iyi planlama yapmalısınız. Çünkü ödenecek vergi miktarı bu yöntemlere göre hesaplanıyor. Bir önemli detay daha: Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemez. O yüzden yasal haklarınız olan beyan tercihleri kritik önemde.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

1-GERÇEK GİDER YÖNTEMİ

Bu yöntemi tercih edenler, kiraya verilen konut için yaptığı harcamaları, beyan ettiği toplam kira gelirinden çıkarabiliyor. İndirilebilecek giderler şöyle:

Mülk sahibinin üstlendiği aydınlatma, ısıtma (kombi), su ve asansör giderleri.