İşletmelerin gözü faiz ve kredi limitlerinde

Merkez Bankası'nın bu ay hatırı sayılır bir faiz indirimine gideceğiyle ilgili tahminler artmış durumda. Faiz indirimi elbette kredi maliyetlerini de düşürecek. İş dünyasının bir numaralı gündemi, yüzde 60-70'lere ulaşan yüksek kredi maliyetleri olurken ikincisi de kredilere erişim. Erişimin önündeki engelin kalkması ise kredi büyüme sınırlarının esnetilmesinden geçiyor.

Başta bankacılık sektörü olmak üzere hemen hemen tüm sektör yetkilileri Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'da faiz indirimine gitmesini bekliyor. Faiz indirimi özellikle iş dünyasının çokça şikayet ettiği kredi maliyetlerini de aşağı çekmek için önemli bir adım olacak. Diğer yandan kredilerde aylık büyüme sınırları devam ediyor. Bugün KOBİ kredilerinde yüzde 2.5, diğer ticari kredilerde ise yüzde 1.5 büyüme sınırı bulunuyor. Yabancı ticari kredilerde ise sınır yüzde 0.5. Bu sınırlar talep artsa da bankaların kredi verme iştahını frenliyor.

Haberin Devamı

KADEMELİ İNDİRİM BEKLENİYOR

Enflasyonla mücadele ederken kredi sınırına bir çözüm bulunabilir mi En çok kredi talebi hangi sektörlerde yoğunlaşıyor Yatırım iştahı ne durumda Tüm bu konuların detaylarını Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran'la konuştuk. Dezenflasyonun devam ettiği senaryoda kademeli faiz indirimlerinin başlamasını beklediklerini belirten Onaran, "Merkez Bankası'nın bu ay 250-300 baz puan civarında bir düşüş yapabileceğini tahmin ediyoruz. Reel faizlerin şu anki yüksek seyri de bu beklentiyi destekliyor" diye konuştu.

TALEPTE GÜÇLÜ SEYİR SÜRÜYOR

Ticari kredilere olan talebin halen güçlü bir şekilde devam ettiğini belirten Cemal Onaran, şu noktaların altını çizdi: "Özellikle KOBİ'ler ve ihracatçılar, operasyonlarını sürdürebilmek için krediye ihtiyaç duyuyor. Ancak mevcut kredi büyüme sınırları ve kaynakların sınırlılığı nedeniyle bu talebi karşılamak kolay olmuyor. Ayrıca büyüme kısıtına tabi olmayan kredilerde (KOSGEB ve sürdürülebilirlik kredileri gibi) ciddi bir rekabet yaşanıyor. Mevcut sınırlar içerisinde, firmaların nakit akışlarını sürdürülebilir şekilde yönetebilmesi için esnek yapılar sunmaya çalışıyoruz."

Haberin Devamı

BAZI SEKTÖRLERDE KARARLI YATIRIM İŞTAHI VAR

Yatırım iştahının belirli sektör ve ölçeklerde devam ettiğini belirten Onaran, firmaların yatırım kararı alırken daha seçici davrandığını aktardı. Onaran, "Belirsizliklerin yüksek olduğu bu dönemde risk yönetimi ve nakit akışı öncelik kazanmış durumda. Ancak bu, yatırım iştahının tamamen kaybolduğu anlamına gelmiyor. Aksine, bazı sektörlerde özellikle yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve dış pazarlara erişim sağlayacak yatırımlarda kararlı bir iştah var. Büyük ölçekli sanayi kuruluşlarından KOBİ'lere kadar birçok segmentte, özellikle 2026 sonrası için planlanan ve sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen yatırım girişimleriyle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla iştah var ama daha stratejik bir bakışla ilerleniyor. 2026 itibarıyla reel anlamda yatırım ve büyüme iştahının daha belirgin olacağını öngörüyoruz" dedi.

KOBİ VE TİCARİDE 'TEK PAKET' ÖNERİSİ

Kredi büyüme sınırlarının tamamen kaldırılmasını şu aşamada beklemediklerini aktaran Onaran, "Mevcut faiz seviyesi zaten talebi oldukça sınırlıyor. KGF gibi limit dışı bazı uygulamalar nefes aldırıyor ama genel yapı hâlâ sıkı. KOBİ'lere konan yüzde 2.5 büyüme limiti yerine, KOBİ ve ticari kredilerin tek bir paket olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Zira küçük ölçekli işletmelerin talebi daha fazla ve bankalar doğal olarak bu talebi karşılamak istiyor. Bu yapının daha verimli işlemesi için sektör olarak görüşlerimizi Merkez Bankası'na ilettik, şu anda bu konu inceleniyor."