Faiz gelirinde 'koridor' etkisi

Merkez Bankası, geçen haftadan itibaren piyasaları yüzde 46'lık politika faiziyle fonlamaya başlamıştı. Bunun sonucunda faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 49'a yakın seyreden ortalama fonlama faizi yaklaşık 3 puan düştü. Bu düşüş günlük fonlar ile mevduat getirilerini aşağı çekti. Merkez, dünkü toplantısında faizi sabit bıraktı. Peki şimdi ne olacak TL getirileri nasıl etkilenecek İşte detaylar...

JEOPOLİTİK RİSKLER ARTTI

Merkez Bankası'nın faiz kararını enflasyondaki seyir, fiyatlama davranışları, enerji fiyatları ve jeopolitik riskler belirliyor. 'Tarife savaşlarının etkisi tam hafifledi' derken İsrail'in 13 Haziran'da İran'a saldırısıyla başlayan Orta Doğu gerilimi sürüyor. Piyasalar yaşanan gelişmeleri şimdilik lokal algılıyor ve bir süre sonra ateşkes olabileceğini fiyatlıyor. O yüzden altın yükselişte güç bulamıyor, hisselerdeki düşüşler sınırlı kalıyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump'tan gelen açıklamalar ise kafa karıştırıyor. Yani ABD'nin de savaşa dahil olabileceği senaryolar konuşuluyor.

Haberin Devamı

FİİLİ FAİZ YÜZDE 49'DU

İşte tüm bu gelişmelerin gölgesinde faizlerde ibre aşağı dönmüş durumda. Düşüşü tetikleyen ise yüzde 1.53'le beklentilerin oldukça altında gelen mayıs enflasyonu olmuştu. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası, nisan ayında yüzde 42.5 olan politika faizini yüzde 46'ya, gecelik borç verme faizini (faiz koridorunun üst bandını) yüzde 49'a yükseltmişti. Geçen haftaya kadar da piyasaya faiz koridorunun üst bandından para vermişti. Bu yüzden ağırlıklı ortalama faizi yüzde 49'a yakın seyretmiş, gecelik piyasa referans faizi de yüzde 49 sınırında oluşmuştu.

HAFTALIK REPOYA DÖNDÜ

Ortalama fonlama faizi yüzde 49'a dayanınca mevduat faizleri yükselmiş, para piyasası fonları ile içinde mevduat ve ters repo ürünü taşıyan serbest TL fonların getirileri yükselmişti. Faizlerde görünüm geçen hafta salı günü itibarıyla değişmeye başladı. Merkez, mart ayında ara verdiği haftalık repo ihalelerine başladı. 100 milyar lirayla başlayan bu ihale tutarı bir ara 150 milyar liraya kadar çıktı. Bu yolla TLREF yüzde 46.18 ile yüzde 46 olan politika faizine oldukça yaklaşmıştı. İhale tutarı dün 50 milyara inince TLREF yüzde 47'ye tırmandı. Merkez'in bu hamleleri TL faiz getirilerinde de görüldü.

Haberin Devamı

KAZANÇLAR ÇOK AZ TÖRPÜLENDİ

Mart ayı ortalarında yüzde 39-40'a kadar düşen 32 günlük mevduat, nisan ayındaki faiz artırımıyla yüzde 50 seviyesine kadar çıkmıştı. Geçen hafta itibarıyla düşen faizlerle birlikte bu oranlar yüzde 46-47'li seviyelere geriledi. Bu, 32 gün vadeli 100 bin liralık bir mevduatta 100-150 liralık düşüş anlamına geliyor. 92 gün vadeli mevduatta ise 1.5-2 puanlık düşüşler söz konusu. Para piyasası fonlarında da günlük bazda yüzde 0.13-0.14 sevisinde getiriler varken bu oranlar yüzde 0.11-0.12 seviyelerine doğru çekilmeye başladı. Yani daha önce 100 bin lirada günlük 110-120 lira net gelir varken bu tutar şu anda 102-105 lira seviyelerine düştü. Sadece fon ve mevduat faizleri düşmüyor, kredi faizlerinde de sınırlı bir geri çekilme dikkat çekiyor. Yarım puanlık düşüşle yüzde 4'e yakın faizle ihtiyaç kredisi bulunabiliyor.

Haberin Devamı