İran nereden ve nasıl saldıracak

Dünya nefesini tutmuş İran'ın İsrail'e yönelik misillemesini bekliyor. Peki, İran nereden, nasıl ve ne zaman saldıracak Amerikalı ve İsrailli yetkililere göre saldırı için geri sayım başladı. Hatta son 24 saate girildiğini söyleyenler bile var. Sizler bu yazıyı okuduğunuzda füzeler ve SİHA'lar ateşlenmiş olabilir.
Öncelikle İran ile yükselen tansiyon Gazze'de bataklığa saplanan Binyamin Netanyahu'ya adeta yeniden hayat verdi. Çünkü İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasına 1 Nisan'daki saldırıdan bir gün sonra Gazze'de Dünya Merkezi Mutfağı konvoyunu vurup 7 Batılı yardım gönüllüsünü katletmişti.
Saldırı başta ABD olmak üzere AB, İngiltere, Kanada ve Avustralya'dan büyük tepki gördü. ABD Başkanı Joe Biden açıkça Netanyahu'yu eleştirerek Gazze stratejisinin yanlışlığını vurgulamış, Refah'a karadan girmesine izin vermediği İsrail'i Hamas ile ateşkese zorlamıştı. Tepkilere aldırmayan İsrail 10 Nisan'da yeni bir kaotik hamlede daha bulundu. Bu kez Hamas lideri İsmail Haniye'nin üç oğlu ve dört torununu öldürdü.

İsrail'in planı bu eylemlerle batağa saplandığı Gazze'deki savaşı bölgeye yaymak, Hamas ile ateşkes ihtimalini yok etmek ve desteğini kaybettiği ABD ve Avrupa'yı yeniden yanına çekmekti. Bunu başardı da. Biden, İran ile tırmanan gerilimden sonra gözden çıkardığı Netanyahu'yu arayarak tam desteğini iletti ve İran'a karşı İsrail'i bütün güçleriyle savunacaklarının altını çizdi. Fakat bir yandan da İsrail'in kaotik stratejisine karşı tedbirler almayı da ihmal etmedi.
ABD, İsrail'in İran elçiliğine saldırıdan habersiz olduğunu doğrudan Tahran'a iletmek gibi alışılmadık bir adım attı. Ayrıca İran'ın Ortadoğu'daki Amerikan hedeflerini vurmamasını ve İsrail'e yönelik saldırıda da 'sivillerden ziyade askeri ve istihbarat birimlerini' hedef almasını 'rica' etti.
Bu açıdan adeta sipariş ile gerçekleşen ilginç bir savaşa hazırlık sürecinden geçiyoruz. Ancak geldiğimiz aşamada artık ok yaydan çıkmış görünüyor. İran özellikle İsrail tarafından 7 Ekim'deki Aksa Tufanı saldırısının planlayıcısı olarak görülen Devrim Muhafızları Ordusu'nun Lübnan ve Suriye'deki Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi'nin öldürülmesiyle sarsıldı. Aynı saldırıda biri general 5 İranlı ile 6 Suriyeli yetkili de hayatını kaybetti.

Bu saldırı İran'ı artık misillemeye mecbur etti. Çünkü yedinci ayına giren Gazze'deki soykırımda İran ve İsrail beklenen çatışmaya girmedi. Küresel vicdanda İsrail kadar İran da prestij kaybına uğradı. İsrail ile olası bir savaş Gazze'deki tavrı nedeniyle İran'ın sarsılan imajını da kurtaracaktır.
Şimdi gelelim İran'ın nereden ve nasıl bir misillemede bulunacağına. İran öyle görünüyor ki ya