Hesap günü yaklaşıyor

Dünyanın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin vefatıyla sonuçlanan helikopter kazasına kilitlendiği dönemde küresel statükonun kalemşörü Batılı analistler de beka derdine düşmüş durumda.
ABD liderliğinde üç ayrı cephede savaşan Atlantik bloku üç cephede de hezimeti yaşıyor. Ukrayna'da Rusya'ya karşı havlu atmak üzereler. Artık uzatmaları oynuyorlar. Çin'e karşı giriştikleri ekonomik savaşta da istediklerini elde edemediler.
Çin, Rusya ile kurduğu ittifak ile endüstriyel gücünü baltalayabilecek enerji kıtlığı riskini ortadan kaldırmanın yanında Moskova ile imzaladığı yeni stratejik anlaşmalar sayesinde yapay zekâ, siber güvenlik ve askeri alanlardaki Rus yüksek teknolojisine erişim imkânına da kavuştu.
Böylece sadece ekonomik alanda değil özellikle hipersonik füze teknolojisi alanında da dengeleri bozacak yeni bir fırsat kapısını araladı.
Bu askeri ve teknolojik fırsatlar Tayvan ve Güney Çin Denizi'nde Atlantik ile giriştiği güç mücadelesinde Pekin'in jeopolitik üstünlüğünü daha da pekiştirmesini hızlandıracak gibi görünüyor.

ABD ve müttefiklerinin hezimet yaşadığı üçüncü cephe ise Ortadoğu. 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik her tür barbarlığa başvuran İsrail ve suç ortağı ABD, istedikleri sonuca ulaşamadı. Gazze'deki soykırım katliamlarıyla Türkiye ve İran'ın bölgedeki hegemonyasını sarsmayı planlayanların projeleri akamete uğruyor.
Çünkü Gazze'de battıkça batıyorlar. Ne istedilerse tersi oluyor. Filistin devleti süreci hızlanıyor. ABD ve İsrail giderek yalnızlaşıyor. 10 Mayıs'ta BM'deki oylamada bunu bir kez daha gördük.
Filistin'in BM üyeliği için yapılan seçimde ABD ve İsrail dâhil sadece 13 ülke hayır oyu verdi.
Aralarında Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın bulunduğu 25 ülke çekimser kalırken 143 ülke ise evet oyu kullandı.
ABD'nin bütün baskılarına rağmen Avrupalı müttefikleri İsrail'e destek vermedi. Sadece Macaristan, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Palau, Arjantin ve Çekya İsrail'in yanında yer alarak Filistin'in BM üyeliğine karşı çıktı.

Bundan daha büyük bir diplomatik