Devlet Ana sahnede

Yazar Kemal Tahir'in 1967'de yayınlanan romanından aynı adla tiyatroya uyarlanan 'Devlet Ana' Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahneleniyor.

Zannetmeyin ki kültür sanat etkinlikleri boş salonlara oynuyor; hayır, özellikle İstanbul'da hemen her sanat etkinliğine yoğun ilgi var.

Başkent'te de öyle olmalı ki Devlet Ana için biletler satışa çıkar çıkmaz bir dakika içinde tükenmiş ve bu bağlamda bir rekora imza atılmış.

Devlet Ana, kurgu da olsa, tarihe objektif yaklaşan ve medeniyetimizin, Osmanlı Devletinin kuruluş felsefesini anlatan önemli bir eser. Ki Devlet Ana ile birlikte, Kemal Tahir'in diğer romanları Kurt Kanunu ve Yorgun Savaşçı, 1970'li yıllarda tarihçisinden siyasetçisine her kesimden münevverin ilgisini çekmiş eserlerdi.

Ankara'da sahnelenen oyunun yönetmeni, 58 yıldır sanatın içinde olan Ayşe Emel Mesci, 10 yıl boyunca Devlet Tiyatrolarından uzak kalmıştı.

Osmanlı'nın 10 yıllık sürecini anlatan (1290-1300) Devlet Ana'yı 'doğu operası ve Şekspiryen bir anlayışla' sahnelediklerini söylüyor Ayşe Emel Mesci ve ekliyor: 'Kemal Tahir'in 650 sayfalık romanının özünü sahneye aktarabildik diye düşünüyorum.'