Sadece Türk olduğum için...

"Sadece Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum: Türk'üm ve öyle kalacağım."

Yıl 1989. Yunanistan'da, Batı Trakya Türklerinin seçilen ilk bağımsız milletvekili Dr. Sadık Ahmet, (Türk olduğunu ifade ettiği için) tutuklandığında, Yunan mahkeme heyetine 'Türküm ve öyle kalacağım' diye sesleniyordu.

8 Nisan 1990'da ikinci kez bağımsız milletvekili olarak seçilen Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerini temsil eden ilk siyasi partiyi, Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) partisini 13 Eylül 1991'de kurup genel başkanlığını üstlendi.

Sonrasında çileli, ancak onurlu bir mücadele... Ta ki 24 Temmuz 1995'te şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybedene dek...

İlk gençlik yıllarımda televizyonda ne zaman Batı Trakya Türkleri ile ilgili bir haber duysam içinde mutlaka Sadık Ahmet ismi de geçerdi.

Sadık Ahmet, Yunanistan'da yerleşik Türklerin demokrasi mücadelesinin sembol ismiydi. Batı Trakya davasını dünyaya duyurmak için hayatını vakfetmiş bir mücadele insanıydı. Türklerin asimile edilmeye, yok sayılmaya çalışıldığı bir dönemde insanca yaşama hakkını savundu, inandığı değerler uğruna yargılandı ve hapis yattı.

Son nefesine kadar milletine, inancına sadık kalmış bir dava insanı olarak kendinden sonra gelenlere örnek oldu.

Kuşkusuz onunkisi uzun ve zorlu bir yürüyüştü.

Şimdi onun hayatı TRT ortak yapımı olarak beyazperdeye aktarıldı.

Filmde, "Sadık Ahmet" karakterinde Turgay Aydın rol veriyor. Aydın'a Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Erdal Beşikçioğlu, Uğur Yücel, Suzan Kardeş gibi isimler eşlik ediyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise Hakan Yonat var.

Sadece Türk olduğu için zulme uğrayanların cesur sesi Sadık Ahmet'in hayatı ve uğruna savaş verdiği mücadelenin etkileyici hikayesi, şüphesiz haftanın en önemli yapımı...