Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri

Balkan coğrafyası Osmanlı Devleti'nin gözde topraklarıydı. Fakat gün geldi Osmanlı'yı yıkıma götüren felaketler zinciri Balkanlar'dan başladı. Milliyetçilik hareketleri, patlak veren isyanlar Osmanlı'yı zayıflatan, toprak kaybetmesine neden olan olayların fitilini ateşledi.

Elden çıkan vatan topraklarında geriye kalan Osmanlı bakiyesi mimari eserler, yeni egemenler tarafından tahrip edildi.

Balkanlardan Osmanlı izlerini silmek için harekete geçenler, camileri, medreseleri bambaşka gayelerle kullanmaya başladılar, bazılarını yıkıp yok ettiler

Gerçi 1930'lu ve 40'lı yıllarda bizzat Türkiye sınırları içinde de camilerin, tekkelerin samanlık, gazino, halkevi, CHP binası gibi amaçlarla kullanıldığı biliniyorken elin oğlundan ne beklenir!

Nitekim Balkanlarda Osmanlı'nın mezar taşlarına bile rahat verilmedi. 1992'de Sırp saldırılarıyla başlayan Bosna-Hersek savaşında Sırp ordusunun bombaladığı hedefler arasında camiler, köprüler, medreseler de vardı.

Konuyu dağıtmadan haber verelim...

19 ülkede temelden Türk eseri olup, Türkler çekildikten sonra kiliseye dönüştürülen eserlerin yer aldığı bir kitap yayınlanmıştı. İstanbul Fetih Cemiyeti tarafından ilk baskısı 2021 yılında yapılan eserin ikinci baskısı, yakın zamanda, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) gerçekleştirildi.

Yüksek mimar Mehmet Emin Yılmaz tarafından hazırlanan eser Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış. 13 yıllık bir emeğin ürünü olan eser, üç cilt ve 1425 sayfadan oluşuyor.