41 kere Maşallah

Ramazan'da kitap fuarı bir klasiktir. Türkiye Diyanet Vakfı'nın her yıl ramazan ayında düzenlediği "Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı", Fatih Camisi'nde 41. kez okurlarla buluştu. 'Oku' emrine muttali olmuş bir dinin mensupları için güzel bir gelenek; 41 kere Maşallah. Her akşam farklı bir konukla ramazan söyleşilerinin gerçekleştirildiği fuar ve etkinlikler Fatih Cami avlusunda 30 Mart'a kadar devam edecek.

Ramazanın manevi iklimine uygun sergiler de var. Bunlardan biri Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde açılan 'Hilye-i Saadet' sergisi. Üsküdar Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi'nin destekleriyle hayata geçirilen sergi 5 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Öte yandan Konya yeni bir sanat galerisine kavuştu. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından "Darülmülk İhya Projesi" kapsamında 1930'lardan kalan Tekel ofisi, "Depo No 4" adıyla sanat galerisine dönüştürülerek, "Medeniyet Kuran Şehir" sergisiyle sanatseverlere kapılarını açtı. Bu dijital bir sergi ve Selçuklu Başkenti Konya'nın geçmişten günümüze dini, mimari, idari birikimlerini konu alıyor. Türk-İslam tarihinin önemli şehirlerinden Konya'nın medeniyet birikimini açığa çıkarmayı amaçlayan sergide, Mevlana Celaleddin Rumi, İbn-i Arabi ve Sadrettin Konevi'nin aralarında olduğu ilim sahiplerine dair eser yerleştirmeleri bulunuyor.

Yine İstanbul'da Ramazanın manevi iklimine uygun bir sergi; "Surre Alayları: İstanbul'dan Haremeyn'e Kutsal Yolculuk" sergisi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde ziyarete açıldı. Bildiğimiz üzere Osmanlı döneminin Surre Alayları, hacca gidemeyenlerin hediyelerinin Haremeyn'e taşındığı, dünyanın dört bir yanından Mekke-Medine'ye gelen Müslümanlara bu hediyelerin verildiği bir gelenek olarak kayıtlarda yer alıyor.

Osmanlıların hem Mekke'ye hem de Medine'ye ve hacca verdiği önemi, hürmeti anlatan sergide Surre-i Hümayun'u, hac kafilelerini, hac mekanlarını ve tarihi hatıraları yansıtan gravür, resim ve eski fotoğraflar yer alıyor. Türk ve İslam Eserleri Müzesindeki bu sergi, 14 Nisan'a kadar görülebilecek.