10 yılın tecrübesi konuştu

2023 Necip Fazıl Ödülleri 10. yıla yakışır nitelikte bir törenle taçlandı.

Törenin yapıldığı Atatürk Kültür Merkezi'nin opera salonunda oturmaya zar zor yer buldum ama bundan şikayetçi değildim, çünkü o salon, kurumsallaşmış bir ödülün toplumdaki karşılığının fotoğrafıydı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 yıldır hiç aksatmadan törenleri teşrifleri ise Necip Fazıl Ödülleri'nin her yıl daha coşkulu geçmesini sağlayan önemli etkenlerden biriydi.

Türkiye son 10 yılda çok önemli imtihanlardan geçti; 15 Temmuz darbe girişiminden depremlere, ekonomik çalkantılardan terörle mücadeleye kadar pek çok güçlükle sınandık.

Dünya genelinde de öyle... Savaşlar, doğal afetler, salgınlar...

Beri yandan güzel gelişmelere da şahit olduk, mesela bir rüya gerçek oldu; Fatih'in emaneti Ayasofya Camii yeniden ibadete açıldı.

Yerli ve milli imkanlarla her alanda başarıdan başarıya koşan, dosta güven, düşmana korku veren bir Türkiye fotoğrafı son 10 yılda daha belirgin hale geldi.

Geçen cumartesi gerçekleşen Necip Fazıl Ödülleri töreni için de '10 yılın tecrübesi konuştu' desek yeridir.

TürkMedya Kurumsal İletişim ekibi yoğun mesai harcayarak başarılı bir organizasyona imza attı. 10 yılın şahitliğinde şunu söyleyebilirim; başından bu yana her ödül töreni ayrı ayrı önemliydi ama bu sefer ki en kapsamlı ve niteliklisiydi.

Önceki senelere ait ödül törenlerinden önemli anları özetleyen kolaj videosunu izlerken büyük bir birikime doğru yol aldığımızı bir kez daha hatırlamış olduk.

Evvel giden atlılar; Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Teoman Duralı, Ahmet Özalp, Nevzat Atlığ... Necip Fazıl Ödülleri'nde yaşadıkları ve yaşattıkları coşkular... Onlardan kalan hoş sedalar...

Necip Fazıl Ödülleri'nin en anlamlı yanlarından biri de üstatlarla genç kuşağın sanatçılarını, edebiyatçılarını bir araya getirmesi dolayısı ile geçmiş, şimdi ve gelecek arasındaki köprünün bizzat kendisi olmasıdır.

Öte yandan hatırlamanın ve vefanın adıdır bu ödüller...

Nitekim, bu yılın saygı ödülü sahibi 1938 doğumlu Hüsrev Hatemi'nin sözleri bunun sağlamasıdır...

Şöyle diyor Hatemi: 'Türkiye vefalı memlekettir. Bu yüzden, suyu çekildikten sonra geriye taşları kalan bir dereye dönüşmedim. Emekliliğimin üzerinden 17 yıl geçti ve işte TürkMedya bir yağmur olup geldi ve derede tekrar su akmaya başladı, mutluluğuma mutluluk kattı.'

Kurum açısından, Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün manasına bakıldığında, bu sözlerden daha büyük kıvanç olabilir mi

Çocuk Edebiyatı Ödülü'nün sahibi Figen Yaman Coşar'ın geçmişte yaşadığı bir hayal kırıklığını bu ödülle teselli ve tamir