Türkler için 'hayır' diye bir cevap yok

Mutfak dünyasında trend belirleyici, dünyaca ünlü restoranlardan oluşan bir imparatorluğun kurucusu ve modern mutfağın en etkili şeflerinden biri Wolfgang Puck. Son 10 yıldır her yaz Türkiye'yi ziyaret eden Şef Puck ile kurucusu olduğu Spago'nun İstanbul'daki şubesinin 10'uncu yılkutlamasında bir araya geldik. Spago Genel Müdürü Deniz Zengin'in ev sahipliği yaptığı gecede düzenlenen "Bahçeden Masaya" konseptli tadım etkinliğindelezzetleriŞef Deniz Otuk'un liderliğinde tattık, ardından keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bu kadar yıldır mutfak dünyasında aktifsiniz. Bu enerjiyi ve tutkuyu yıllardır koruyorsunuz. Sizi harekete geçiren, ilham veren şey nedir

- Bir şeyler yapmayı seviyorum ve bu işi hayatım boyunca yaptım zaten. Durursam, büyük ihtimalle ölürüm. Bu iş beni hayatta tutan şey. Aynı zamanda zihnimi de berrak tutuyor. Benim için yeni şeyler üretmek, yaratıcı olmak çok önemli. Hâlâ mutfağı seviyorum. Hâlâ yemeği seviyorum. Hâlâ pazara gidip sebze ya da balık alıyorum. Yaratma sürecini seviyorum. Restoranlarım benim hayatım. Bazı insanlar terapiye ya da bir içkiye ihtiyaç duyar, ben ise restoranıma gidiyorum ve mutlu oluyorum. Benim gücüm işim.
TÜRKLER DAİMA İYİHİSSETTİRECEK BİR YOL BULUR

Haberin Devamı

Türkiye'ye yıllardır gelip gidiyorsunuz. Türkiye'nin sizde bıraktığı izler üzerine konuşabilir miyiz

- Türk insanı daima iyi hissettiriyor. Çok samimiler, çok açıklar ve bu da insanı mutlu ediyor. Viyana'daydım, bir otelin restoranına gittik. Restoran boştu. Sadece bir içki içmek istedik. 24-25 yaşlarında bir hostes geldi, "Buraya oturamazsınız" dedi. "Neden Sadece bir kadeh şampanya içeceğim" dedim. "Burası akşam yemeği yiyecek misafirler için" dedi. Saat, öğleden sonra 5'ti. Sonunda bir müdür geldi, "Sorun değil, oturun lütfen" dedi. Hatta bana bir meyve tabağı getirdi. Ben ne yaptım Gittim, bir şişe şampanya söyledim. O kadar sinirlendim ki, ertesi gün tekrar gittim, çünkü ailem otelde kalıyordu. Aynı kadın geldi, "Yardımcı olabilir miyim" dedi. "Hayır, olamazsınız" dedim. Çünkü bana davranış şekli çok kötüydü. Eğer restoran dolu olsaydı "Anlıyorum" derdim. Ama içeride tek kişi bile yoktu. Bu tarz bir şeyi Türkiye'de asla yaşamazsınız. Çünkü Türkler için "hayır" diye bir cevap yoktur. Daima insanı iyi hissettirecek bir yol ya da bir söz bulurlar. Direkt "hayır" demezler.

Türk mutfağı çok zengin, buna rağmen dünyada bir İtalyan ya da Fransız mutfağı gibi yer almıyor. Bu konudaki analizlerinizi çok merak ediyorum.

Haberin Devamı

- Pazarlama... Eskiden sürekli Sardinya'ya giderdik. Son 10 yıldır Türkiye'ye geliyoruz. 3 yıldır Sardinya'ya gitmedim, çünkü Bodrum'a geliyoruz. Yavaş yavaş Bodrum tanınmaya başladı. Bazı şeyler zaman alıyor. Bence biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Ama aynı zamanda Amerika pazarını da gerçekten anlamamız lazım. İnsanlar ne istiyor

Aslında ben de şaşırıyorum bu duruma. Yani nedenini tam bilemiyorum. Batı dünyasında çok tanınmış Türk şefler de yok. Örneğin, Yunan mutfağı da eskiden çok bilinmezdi. Ama şimdi birçok kaliteli Yunan restoranı var. Birçok Türk restoranı da var ama gerçekten deneyim yaşatan, harika servis veren, harika yemek sunan yok. Bu, Amerika'nın bir zamanlar sadece hamburgerle anılması gibi. Yani eskiden Amerikan mutfağı için kötü bir imaj vardı. Ama bugün öyle restoranlar var ki, her şey çok değişti. Bence kaliteli Türk restoranı iyi bir ilk adım olur.
Davete Taro Emir Tekin de katıldı.
OĞLUMUN HEM YETENEĞİHEM DE TUTKUSU VAR

Haberin Devamı

Baba-oğul birlikte çalışmak özel bir deneyim olmalı. Oğlunuz Byron'un mutfaktaki yeteneğini nasıl keşfettiniz