Tarihi yeşili ve kültürüyle kadim ilçe Yıldırım
Osmanlı'nın izlerini günümüze taşıyan camileri, tarihi mahalleleri, doğayla iç içe köyleri, şelaleleri ve sıcak mahalle kültürüyle Yıldırım, sadece bir yerleşim yeri değil; adeta zamanda yolculuk gibi UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan 700 yıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık'tan doğanın armağanı Küreklidere Şelalesi'ne kadar pek çok doğal güzelliği bağrında yaşatıyor Yıldırım. Artvin, Ardahan, Kars gibi doğu illerinden gelenlerin yanı sıra, Gümülcine ve Kırcaali gibi Balkan göçmenlerini de barındıran ilçe, Anadolu'nun küçük bir özeti gibi. Ayrıca yalnızca tarihin değil, Bursa mutfağının da mirasını taşıyor. İlçede sebze ve meyve üretimi kısmen yapılsa da özellikle domates, biber, salatalık, fasulye ve patlıcan gibi ürünler öne çıkıyor. Yıldırım Belediyesi'nin de kadınlara vermiş olduğu destek ile köy kadınlarının oluşturduğu Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Zeyniler Hınkalı'nın coğrafi işaret ile tescillenmesini sağladı. Kırsal Zeyniler Mahallesi'nde yapılan, 13 büzgülü, kıymalı, ince hamurlu bir yemek olan "Zeyniler hınkalı", Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tesciliyle korumaya alındı. Kırsal mahallelerde hayvancılık da geçim kaynağı ve küçükbaş hayvancılık ile süt üretimi sınırlı düzeyde devam ediyor.
Haberin DevamıİNSAN BİR ŞEHİR ŞEHİR DE BİR İNSANDIR
İnsana dokunan projelere önem verdiklerini vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile Alev Alatlı Şehir Düşünce ve Sanat Merkezi'nde buluşuyoruz. Başkan Yılmaz sözlerine şöyle başlıyor:" Atalarımız gibi insanı merkeze alan, gönül inşa etmeyi toprak kazanmaktan daha değerli kabul eden bir anlayışla kenti yönetiyoruz. Çünkü insan aslında bir şehirdir, şehir de bir insandır. Nasıl ki bir insan üzerinde bir operasyon yaparken onu yaşatmak için dikkatli ve hassas davranırsak, bir kentte de yapılan her işte kentin kültürünü, hatırasını bozmamaya özen göstermek gerekir. İnsan ve şehir birbiriyle iç içedir. Kenti yönetirken insana dokunur gibi, insanla muhatap olur gibi hassas davranmak gerekir. Çünkü doğa da bir canlıdır, şehir de bir canlıdır."
Haberin DevamıŞEHİR TAŞLA DEĞİL EMEK VE İNANÇLA KURULUR
Sözün ve emeğin kıymetli olduğuna vurgu yapan Başkan Yılmaz, "Şehir taşla değil, insanın emeği ve inancıyla kurulur. Ben Yıldırım'a baktığımda; üreten kadının emeğini, çocukların neşesini, büyüklerin duasını, ortak aklın, alın terinin yükselttiği bir şehir vizyonunu görüyorum. Geçen haftalarda gerçekleştirdiğimiz 5. Geleneksel El Emekleri Festivali bu vizyonun güçlü bir yansıması. Bu yıl deprem bölgesinden kadın kooperatiflerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz festivalde, 15 kadın kooperatifimizin alın teri de vardı" diye konuşuyor.
40 BİN KİŞİ YARARLANDI
Dr. Sadık Ahmet Gençlik Spor Merkezi'ni, hizmete açtıklarını aktaran Başkan Oktay Yılmaz, "Kütüphanesi, spor merkezi, yüzme havuzu ve kafesiyle 7'den 70'e herkese hizmet verecek. 3 ayda merkezden 40 binin üzerinde insanımız yararlandı. Tesis buluşma noktası olurken; Dr. Sadık Ahmet'in kararlılığından, cesaretinden feyz alan nesiller yetişmesine katkı sağlayacak" sözleriyle anlatıyor.
Haberin DevamıŞEHRİN DÜŞÜNCE VE SANAT MERKEZİ:ALEV ALATLI
Bursa'da tarihi ipek fabrikası olarak inşa edilen, daha sonraları köşk ve yetimhane olarak kullanılan tarihi Osman Fevzi Efendi Konağı 168 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılmış. Bahçesi, kütüphanesi ve korunan tarihi izleriyle köşk çok etkileyici. Köşkün; kültür ve sanat merkezi olarak yeniden canlandığını dile getiren Başkan Yılmaz, "Sosyal yaşam merkezinin bahçesi ve kafeteryası vatandaşlara hizmet vermeye başlarken mekanın üst katlarında bulunan kütüphane, sergi ve toplantı salonları da Bursalıların hizmetine sunuldu" diye anlatıyor.
TARLADAN SOFRAYA KADIN ELİ
Başkan Yılmaz, Cumalıkızık Kadın Kooperatifi ile hem üreticiye hem tüketiciye katkı sağladıklarını söylüyor. Yılmaz, "Ev hanımlarının iş hayatında da söz sahibi olması için kurduğumuz kooperatifler ile kadınlar başarı hikayeleri yazıyor. Şu ana kadar 4'ü tarımsal 8'i ticari olmak üzere 12 kadın kooperatifinin kurulmasına katkı sağladık. Hedefimiz bu sayıyı yakın zamanda 14'e çıkarmak. Ayrıca 8 ticari kooperatifimiz bir araya gelerek Ticaret Bakanlığı'na üst birlik kurulması için müracaat etti" diye belirtiyor.
PLASTİKSİZ YEŞİL ŞEHİR
'Plastiksiz Yıldırım Projesi' ile 1 milyon şişe plastik şişe tasarrufu sağladıkları bilgisini veren Başkan Yılmaz, şöyle devam ediyor: "Projemiz kütüphanelerde başladı, şimdi okullarda devam ediyor. Yıllık hedefimiz 50 milyon plastik şişenin kullanımının önüne geçmek. Proje ilçedeki 75 okulda hayata geçirilecek. Proje kapsamında plastik su şişesi kullanımını azaltmak için öğrencilere sağlıklı hijyenik kullanımlı mataralar dağıtılırken okullara ise su arıtma cihazı kurulacak. Her adımımızı çevre bilinciyle atıyoruz. Plastik kullanımını azaltmak bir tercihten öte, bir sorumluluk. Çevreye duyarlı bir yaşam biçimini küçük yaşta öğrenen ve hayatına geçiren bir nesil yetiştiriyoruz."
KÖKLERDEN GÖKLERE ÇOCUK DOSTU KENT