Sessiz turizmin cenneti yaylalar

Şehir yaşantısının kalabalığı, gürültüsü ve koşuşturması arasında nefes alacak yer arayanların yolu eninde sonunda yaylalara düşer. Çünkü yaylalar, ne reklam panolarının gölgesinde kalır ne de trafik gürültüsü arasında kaybolur. Otlağa çıkan hayvanlar, yayla şenliklerinde yankılanan kaval sesleri, çimenlerde yalın ayak yürümenin verdiği özgürlük hissi, korunmaya değer bir miras. Unutulmaması gereken en önemli şey yaylaların sadece bugünün kaçış noktası değil, yarının da nefes alanı olduğu. Türkiye'de 389 yayla var. En çok yayla Gümüşhane'de yer alırken, Rize'deki Samistal Yaylası 3 bin metre rakım ile Türkiye'nin en yüksek yaylası.

Haberin Devamı

Sadece turizm değil, yaylalarda yetişen tarım ürünleri ve endemik bitkilerin hem geleceğe hem ekonomiye katkıları var. Giderek yaygınlaşan kitle turizmi karşısında yayla turizmi 'sessiz turizm'in temsilcisi. Yaylalar, sadece temiz hava ve serinlik arayanların değil; huzuru ve köklü kültürü deneyimlemek isteyenlerin de tercihi oldu. Kamp turizmi son yıllarda artarken; yaylalara kaçış hızlanıyor. Bir yandan da geleneksel kültürle doğallık korunmaya çalışılıyor. Doğaya uyumlu mimariyle altyapı geliştiriliyor; eko-turizm odaklı tesislere öncelik veriliyor. Geçen yıl 61 milyar dolarlık turizm gelirinde yayla turizminin katkısı da arttı. Karadeniz yaylalarına 2025'in ilk 5 ayında 250 bin ziyaretçi geldi.Yayla turizmi, sürdürülebilirlik, ekoloji ve yerel katılım odaklı ilerliyor. Bu kapsamda 26 yayla turizm merkezi ilan edildi; Trabzon'da 6, Rize'de 4, Ordu'da 7, Giresun ve Sinop'ta 3'er yayla, planlı kalkınma bölgeleri olarak belirlendi.

DÜNYANIN HER YERİNDEN MİSAFİRLERİNİ AĞIRLIYOR

Kaçkarlar'ın zirveleri karla kaplıyken, eteklerindeki yaylaların ilkbahar renklerine büründüğünü söyleyen Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, "Ayder Yaylası dünyanın dört bir yanından misafirleri ağırlıyor. Ayder Yenileme ve Koruma Projesi ile kaçak salıncaklardan arındırılan yaylaya, yöresel mimariye uygun yapılar, doğa dostu otopark ve atık su arıtma tesisi kazandırıldı. Kaçkarlar'ın zirvelerindeki Rize'nin eşiz yaylaları. 'Sıcaktan ve şehir hayatından bunaldık' diyenler için en doğru tercih" diyor. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise "Rize, endemik bitki türleri açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri. Yaylalarımızda düzenlediğimiz festivallerle, gastronomi etkinlikleri ile bölgenin yemek kültürünün yaşatılması için çalışıyoruz" diye konuşuyor.

Haberin Devamı

YEŞİLİN HER TONU MAVİ İLE KUCAKLAŞIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İslahiye'deki Huzur Yaylası için Gaziantep Valiliği ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile bir araya gelerek yol haritası çizdiklerini söylüyor. Başkan Şahin, şu bilgileri veriyor: "Elimizde hem Fırat hem Amanos var. Bakir doğasıyla büyüleyen yaylada, çam, sedir, köknar, çınar, kızılağaç, ardıç ve meyve ağaçları çok geniş bir alana yayılıyor. Çok hızlı acil eylem planına ihtiyacımız var. 1500 metre rakıma sahip Huzurlu Yaylası'nın endemik bitkilerini koruyarak yayla turizmine açılması için yol, altyapı çalışmaları devam ediyor. Bölge, yeşilin her tonunun gökyüzünün mavisiyle kucaklaştığı bir yaylalar topluluğu."

Haberin Devamı

TOROSLARIN ZİRVESİNDE YÖRÜK FESTİVALİ

Mersin'in merkez ilçesi Toroslar'ın yaylaları yaz sıcağından, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin rotalarından Toroslar'ın kültür mozaiği bir ilçe olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, projeleri hakkında şu bilgileri veriyor: "Yayla turizmine çok önem veriyoruz. Yaylalarımızda yazın serinliğin, kışın karın keyfi yaşanıyor. Tarihi Kızılgeçit Köprüsü, Sunturas Şelalesi, Çandır, Belenkeşlik, Gözne, Sunturas ve Sinap kaleleri de önemli kültür varlıklarımız. Toroslarımızın zirvesinde 9-10 Ağustos'ta Yörük Festivali düzenleyeceğiz."

HEDEF DÜNYAYA AÇILMAK

Dünya çapında turizm merkezi olma hedefiyle çalıştıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Muğla, eşsiz konumuyla deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra doğa, spor, kültür ve termal turizmi gibi alanlarda da adından söz ettiriyor" diyor. Şehirde kültür, tarih ve doğa turizmi ile geçmişe yolculuğa çıkılabildiğini belirten Aras, şöyle konuşuyor: "Akyaka ve Çubucak Orman Kampları, kamp ve karavan turizmine ilgi duyanlar için ideal konaklama seçenekleri sunuyor. Amacımız, Muğla'yı dört mevsim canlı tutacak projelerle turizmin her alanında öncü haline getirmek."

CENNET KÖŞELERİN KEŞFİNE DESTEK

Yaylalara özel önem verdiklerini belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Doğanın içinde huzurlu bir ortamda yaz sıcaklarından uzaklaşmak isteyenler için Antalyamızın yaylaları keşfedilmeyi bekliyor. Yaylalarda düzenlenen şenlik ve festivallere destek vererek hem sosyal hayatı canlı tutuyoruz hem de yaylaların cazibe merkezi haline gelmesini sağlıyoruz. Yeşilçam Doğa ve Bisiklet Yolu Projesi'ni hayata geçirdik. Sarısu, Gökdere, Gedeller, Hacısekiler, Akdamlar, Gökçam ve Doyran'ı içine alan, yaklaşık 38 km yürüyüş ve bisiklet rotası oluşturduk. Gökdere Şelalesi, Likya mezarları, anıt ağaçların yer aldığı bu yol hem Antalyalı hemşehrilerimize hem de kentimizi ziyarete gelen doğaseverlere sahip olduğumuz güzellikleri yakından görme fırsatı sunuyor" diye konuşuyor.