Peynirin başkenti Ezine
Çanakkale'nin ilçesi Ezine, doğal bir hazine gibi. Yalnızca peyniriyle değil, doğal ve kültürel zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. Sadece bir gıda değil, toprağın belleği olan Türkiye'nin dört bir yanında tanınan, coğrafi işaretli Ezine Peyniri, bu bölgenin en değerli simgelerinden biri. Bugün Ezine'de yüzlerce aile geçimini bu üretimden sağlarken, peynircilik kültürü nesilden nesile aktarılıyor.Roma döneminde Anadolu'nun önemli liman şehirlerinden olan Alexandria Troas Antik Kenti, ziyaret edilebilen surlar, hamamlar ve antik liman kalıntıları, ilçeyi kültür turizmi açısından özel bir yere yerleştiriyor. Kentleşmenin uzağında kalan ilçe, sakinliğiyle öne çıkan köyleriyle doğal cennet gibi. Özellikle Çetmi, Kemallı, Tavaklı gibi köylerde taş evler, zeytin ağaçları ve küçük ahırların çevrelediği geleneksel yaşam hala sürüyor.Ezine ekonomisinin kalbinde hala tarım ve hayvancılık atıyor. Zeytinlikler, buğday tarlaları, arpa üretimi ve küçükbaş hayvancılık en yaygın geçim yolları arasında yer alırken; son yıllarda yöresel ürünlerin pazarlanması konusunda da girişimcilik örnekleri öne çıkıyor. Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel ile ilçede hayata geçirilen projeleri konuşuyoruz.
Haberin DevamıİLÇEYE NEFES ALDIRAN PROJE MİLLET BAHÇESİ AÇILDI
Doğayla iç içe, sosyal yaşam alanı sunan Millet Bahçesi'ni vatandaşların hizmetine açtıklarını belirten Başkan Yüksel, projeyi şu sözlerle anlatıyor: "Yeşil alanları, yürüyüş yolları ve çocuk parklarıyla Ezine yeni bir cazibe merkezi kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle yapımı tamamlanan Ezine Millet Bahçesi, halkın yaşam kalitesini artıracak örnek projelerden biri oldu. Modern şehircilik anlayışıyla planlanan bahçede yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, dinlenme noktaları, çocuk oyun grupları yer alıyor. Ayrıca çeşitli bitki türleriyle zenginleştirilen bahçe, dört mevsim yeşil kalacak şekilde tasarlandı. Özellikle aileler ve gençler için güvenli ve huzurlu bir buluşma noktası oldu. Bahçede ayrıca, kültürel ve sosyal etkinliklerin düzenlenebileceği açık alanlar da mevcut."
Haberin DevamıTESCİLLİ İLK TÜRK PEYNİRİ
Önce Türkiye'nin ilk tescilli peyniri hakkında bilgi veren, Başkan Güray Yüksel, "Küçükbaş hayvancılığın yaygın yapıldığı bölgemizin florasına ve bitki örtüsüne hakim sütlerin işlenip, 1 yıl bekletilmesiyle oluşuyor Ezine peyniri. 10 Nisan 2007'de coğrafi işaret olarak tescil edilen peynirimiz, AB'nin tescillediği Türkiye'nin 18'inci ürünü. Ülkemizin tescilli ilk Türk peyniri… Lezzetinin sırrı, Kaz Dağları'nın eteklerinde yetişen koyun, keçi ve ineklerin sütünde gizli" diyor. Ezine peynirinin üretimine yönelik projeleri anlatan Başkan Yüksel, "Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Ezine peyniri üretiminde standartların korunması ve ihracat kapasitesinin artırılması açısından büyük önem taşıyor. Yalnızca Ezine peyniri değil, bölgenin tüm süt ve süt ürünleri için modern, hijyenik ve çevreci tesislerin kurulmasına olanak tanıyor. Bölgede üretim yapan firmalara alt yapı ve teşvik desteği sağlanıyor. Bunu yaparken çiftçimize destek noktasında da çalışmalar yürütüyoruz" diye konuşuyor.
Haberin DevamıÇİFTÇİYE DESTEK İLÇEYE BEREKET
Üreticiye desteği önemsediklerini belirten Başkan Yüksel, şu bilgileri veriyor: "Toprağa hayat veren, alın teriyle üreten çiftçimizin daima yanındayız. İlçemize kazandırdığımız zirai ilaçlama drone ile Ezine Ziraat Odası iş birliği içerisinde üreticilerimize destek sağlıyoruz. Tarımla uğraşan vatandaşların yakıt maliyetlerini azaltarak verimliliği artırıyoruz. 50 kiloya yakın tohumlama ve ilaçlama yapan cihazları odamıza teslim ettik. Bütçe bizden, uygulama ve planlama odamızdan. Drone ile ilaçlamayı şu anda 7 bin dönüm alanımızda gerçekleştirdik. Arpa ve buğday alımlarında da 20 kuruşluk fiyat farkıyla odamız ürünleri alıyor."
8 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
İlçe ekonomisi hakkında bilgi veren Başkan Yüksel şunları söylüyor; "Yaklaşık 160 futbol sahası büyüklüğü alandaki Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Çanakkale 1915 Köprümüz ile yatırımcıların ürün sevkiyatında önemli rol alacak. Alanın sadece bölgesel değil, Türkiye'deki ticareti destekleyecek bir yapı haline gelmesini çok kıymetli görüyoruz. Burada 8 bin kişi istihdam edilecek ve bunların yüzde 65'i aldıkları kadın personelden oluşacak."
KADININ GÜCÜYLE BÜYÜYEN ŞEHİR