Medeniyetler beşiği Haliliye

Şanlıurfa'nın geleneksel ve mistik yapısını, bugünkü izlerle harmanlayan Haliliye, defalarca ziyaret edilip yeni keşiflerin yapılabileceği bir bölge En az üç defa gitsem de hala görmek, dinlemek istediğim, lezzet sofrasına oturmak istediğim daha çok yer var. Tarih, turizm, gastronomi ve müzik şehri özelliklerini bir arada barındıran ilçe, hazine gibi... 12 bin yıllık geçmişiyle arkeoloji dünyasını heyecanlandıran Göbeklitepe ve ardından keşfedilen Karahantepe ile "tarihin sıfır noktası" aynı zamanda Buğdayın ilk başak verdiği topraklara sahip bölgede, yöresel lezzetler de en az tarihi ve kültürü kadar biliniyor. Şehir merkezine yakın konumuyla önemli bir ticaret merkezi olan Haliliye'nin geniş arazilerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşılırken; ahşap işçiliği, ebru sanatı, hat sanatı, tesbih işleme, bakırcılık, culhacılık gibi değerli el sanatları da yaşatılıyor. Kalıcı eserler bırakmak için çalıştıklarını ve "gönül belediyeciliği" yaptıklarını söyleyen Başkan Mehmet Canpolat, hayata geçirilen projelerini paylaşıyor. Eğitime, gençliğe, spora, kültüre, turizme destekleriyle çözüm odaklı olduklarını kaydeden Başkan Canpolat, "Üzerinde yaşadığımız bu topraklar; eşi bulunmaz tarih, kültür, medeniyetler beşiği. Göbeklitepe gibi insanlık tarihine ait yerleşik kalıpları ve ezberleri bozan kültür varlıklarıyla Haliliye'mizde hazinemizi sürekli güçlendiriyoruz" diyor.

Haberin Devamı

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞTU

Başkan Canpolat, kültür ve turizme yönelik yatırımlarla kentin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini yaşattıklarını şöyle anlatıyor: "Yüzyıllardan bu yana el dokuma tezgâhlarında üretilen Culha kumaşını gün yüzüne çıkarmak için 'Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı' projesini hayata geçirdik. Haliliye'de hayat bulan Culha, GAP İdaresi Başkanlığı'nca sağlanan finansman desteğiyle ünlü modacı Çiğdem Akın'ın tasarımlarıyla görücüye çıktı. Puşu, hışvalı ve masa örtüsü olarak kullanılan Culha kumaşının modern tasarımlarla buluşarak çeşitli elbiselere dönüştüğü proje, kadın istihdamı ve geleneksel el sanatının yaşatılması adına önemli bir adım oldu. 2021'de coğrafi işaret tescil belgesi alınan Culha kumaşını dünya sahnesine taşımak adına 10 adet dokuma tezgahının yer aldığı atölye kurduk. Burada kadınlara istihdam sağlarken; saf ipek, saf yün ve saf pamuğun dokuma tezgahında buluşmasından ortaya çıkan Culha kumaşının uluslararası moda dünyasında yer bulması için de çalışmalar başlatıldı."

Haberin Devamı

90 ÇEŞİT YÖRESEL LEZZETGÖBEKLİTEPE GASTRONOMİ MERKEZİ'NDE

Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, İbrahim Tatlıses Kültür Merkezi içerisinde yer alan Göbeklitepe Gastronomi Merkezi'nin önemini vurgulayarak, devam ediyor: "Merkezimiz; gastronomi eğitim mutfağı, kütüphane, evlendirme dairesi, meslek edindirme atölyeleri ve konferans salonu ile 7'den 70'e tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Şanlıurfa'da ilk olma özelliği taşıyan Göbeklitepe Gastronomi Merkezi; 90 çeşit yöresel lezzetiyle şehrin zengin mutfağını yansıtıyor. Çorbadan tepsi yemeklerine, kebaptan salata, pide ve tatlılara kadar çok çeşitli ve damaklarda tat bırakan lezzetler, ziyaretçilerinden tam not alıyor. Hem yerli hem de yabancı misafirlerin ilk durağı olan merkez, yöresel mutfağımızı bir arada deneyimleme imkanı sunuyor."

Haberin Devamı

HALİLİ SADALAR ALBÜMDE TOPLANDI

UNESCO Müzik Şehri ünvanını alan Şanlıurfa'nın müzik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını belirten Başkan Canpolat, "Haliliye'den Halili Sadalar" albüm lansmanını yaptıklarını belirterek devam ediyor: "Şanlıurfalı bestekârların eserlerinden oluşan ve Urfalı sanatçımız Halil Altıngöz'ün seslendirdiği albüm büyük ilgi gördü. Kentin musiki hazinesini zenginleştiren bestekârların kaleme aldığı 14 parçadan oluşan albüm ile dinleyicilere müzik ziyafeti yaşatmak istedik."

SIFIR ATIK PROJESİNİN PİLOT İLÇESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında pilot ilçe seçilen Haliliye, Sıfır Atık Market uygulamasını yaygınlaştırıyor. Doğanın korunmasına önem verdiklerini belirten Canpolat, "Atık yönetimini güçlendirmek ve çevre koşullarını iyileştirmek amacıyla yürütülen proje kapsamında sıfır atık uygulamalarını geliştiriyoruz. Bünyemizde kurduğumuz Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü sayesinde yılda 450 ton geri dönüştürülebilir atık toplanıyor. Sıfır Atık Marketleri'nin sayısını yoğun ilgi görmesi üzerine 6'ya çıkardık. Evsel dönüştürülebilir atıklarını getiren vatandaşlarımıza temizlik ürünleri hediye ediyoruz. Sıfır Atık Belgesi'ni, Bakanlıkça alan tek ilçeyiz" diyor.